Krievijas ietekmīgais biznesmesis un mediju magnāts Boriss Berezovskis pirmdien paziņojis, ka prezidenta administrācijas intensīvais spiediens licis viņam atteikties no akciju paketes televīzijas kanālā ORT, norādot, ka viņš nodod savas akcijas kanāla ORT žurnālistiem.
Berezovskis, kurš bija iepriekšējā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina sabiedrotais, atbalstīja Putinu ceļā uz prezidenta amatu, bet šovasar viņam ar Putinu radās asas domstarpības.

Krievijas valdība kontrolē 51 procentu telekanāla ORT akciju. Berezovskis telekanāla padomē bija iecēlis savus sabiedrotos, un aizvadīto mēnešu laikā ORT ir sācis klaji kritizēt Putina darbību.

Pēc ietekmīgā biznesmeņa teiktā, Kremli īpaši satrauc tas, kā ORT atspoguļoja kodolzemūdenes "Kursk" katastrofu, kas laupīja dzīvību 118 jūrniekiem. Putins traģēdijas laikā atradās savā vasaras rezidencē un ilgu laiku nekomentēja situāciju.

"Prezidents vēlas pārņemt kontroli pār ORT," vēstulē, kura nodota aģentūrai "Interfax", saka Berezovskis.

"Pagājušajā nedēļā kāda jūsu administrācijas augsta amatpersona man uzstādīja ultimātu: nodot savu ORT akciju daļu valdībai vai arī iet ["Media-MOST" vadītāja Vladimira] Gusinska pēdās," raksta biznesmenis.

Gusinskis jūnijā pavadīja trīs naktis bēdīgi slavenajā Maskavas cietumā pēc tam, kad valdība viņu apsūdzēja 10 mijonu ASV dolāru (sešu miljonu latu) izkrāpšanā no valsts. Vēlāk lieta tika izbeigta.

Kanāls NTV kopš tā laika ir mazinājis pret Putinu vērsto kritiku, un vairāki Maskavas laikraksti ir ziņojuši, ka Gusinskis savu "Media-MOST" akciju daļu ir pārdevis Krievijas dabasgāzes gigantam "Gazprom". Gusinska pārstāvji pirmdien noliedza, ka akcijas būtu pārdotas.

Tomēr Berezovskis vēstulē Putinam atsaucas uz "Media-MOST" darījumu, sakot, ka tas viņu pārliecinājis nodot savas ORT akcijas nevis valdībai, bet gan kanāla darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!