Krievu oligarhs Boriss Berezovskis Lielbritānijā zaudējis tiesas prāvā pret miljardieri un futbola kluba "Chelsea FC" īpašnieku Romānu Abramoviču. Berezovskis savu bijušo biznesa partneri Abramoviču apsūdzēja sadarbības līguma noteikumu pārkāpšanā un neizpildē, kā arī vēlējās piedzīt materiālos zaudējumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

65 gadus vecais Berezovski apgalvoja, ka viņš ticis piespiests pārdot savas Krievijas naftas uzņēmumā "Sibņeft" un alumīnija ražotāja "Rusal" akcijas par daļu no to patiesās vērtības, zaudējot vairāk nekā trīs miljardus mārciņu (aptuveni 2,6 miljardi latu).

Tomēr Londonas Komerciālā tiesa piektdien pilnā apmērā noraidījusi Berezovska prasības, norādot, ka Abramoviča liecības, noliedzot viņa vainu apsūdzībās, ir patiesas un ticamas, vēsta BBC.

Tiesas spriedumu piektdien noklausījās Berezovskis, bet Abramovičs nebija ieradies, norāda BBC.

Abramoviča aizstāvība tiesas procesā iepriekš paziņoja, ka Berezovskis bijis Abramoviča "politiskais krusttēvs", kurš saņēmis miljoniem mārciņu par saviem pakalpojumiem, bet nav bijis biznesa partneris.

Jau vēstīts, ka Berezovskis mēģināja tiesā pierādīt, ka savulaik Abramovičs piespiedis viņu pārdot savas akcijas naftas kompānijā "Sibņeftj"  un alumīnija ražotājā "Rusal" par cenu, kas bijusi zemāka nekā tirgus noteiktā. Berezovskim tobrīd jau bijušas nesaskaņas ar toreizējo prezidentu Vladimiru Putinu, kuram savukārt bijušas labas attiecības ar Abramoviču. Berezovskis iznākumā bija spiests emigrēt un ieguva politisko patvērumu Lielbritānijā. Krievijā viņš ir aizmuguriski notiesāts par naudas atmazgāšanu un līdzekļu piesavināšanos.

Berezovska pārstāvji norāda, ka Abramovičs ir "nodevējs un šantāžists" , kurš mantkārības iespaidā upurējis draudzības saites. Abramovičs visas apsūdzības noliedz, tomēr viņam divās apelācijās neizdevās panākt, lai tiesa atsakās izskatīt Berezovska prasību.

Futbola kluba "Chelsea" īpašnieka un viena no Krievijas bagātākajiem cilvēkiem - Abramoviča advokāti norādīja, ka viņu bosa vainu nav iespējams pierādīt. Berezovskis atsaucoties uz privātām sarunām, kuras nav dokumentētas, turklāt iepriekš viņš intervijās sniedzis paskaidrojumus par strīdīgajiem darījumiem  un  nav raksturojis tos kā izdarītus sveša spiediena ietekmē.

Berezovskis bija Krievijas kremlim tuvu stāvoša persona Borisa Jeļcina varas laikā, taču pēc Putina nākšanas pie varas 2000.gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības plaša mēroga krāpšanā. 2003.gadā Berezovskim sekmīgi izdevās tiesā apstrīdēt Maskavas prasību viņu izdot, iegūstot politisko patvērumu Lielbritānijā. Berezovskis ir bijis iesaistīts daudzos skandālos, tiesas prāvās, kā arī vairākas reizes ticis apcietināts, tādējādi iegūdams skandaloza miljardiera slavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!