Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģis Anderss Bērings-Breiviks, kuru nākamnedēļ sāks tiesāt par 77 cilvēku slepkavību, savu rīcību pamatojis ar pašaizsardzību, vēsta "Daglabet".

Beringa-Breivika advokāts Geirs Lipestads norādījis, ka likums pieprasa advokātiem pildīt klienta prasības.

"Protams, mēs saprotam, ka ar tādu taisnošanos mēs tālu netiksim, bet mūsu pienākums ir rādīt viņa pozīciju," saka Lipestads. Advokāts piebilda, ka tiesā centīsies uzdot Beringam-Breivikam tādus jautājumus, ar kuriem apsūdzētais varēs izklāstīt skaidrāk savu pozīciju.

Vēl nesen Berings-Breiviks apgalvojis, ka nenožēlo savu rīcību un nožēlojis, ka nav nogalinājis vēl vairāk cilvēku.

Beringa-Breivika tiesas process Oslo sāksies 16.aprīlī. Atgādinām, ka šonedēļ atkārtotā psihiatriskā pārbaudē Berings-Breiviks tika atzīts par garīgi veselu un varēs stāties tiesas priekšā. Par masveida slaktiņu viņam draud 21 gads cietumā.

Jau vēstīts, ka 22.jūlijā Bērings-Breiviks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breiviks neuzskata, ka būtu pastrādājis noziegumu.

Bērings-Breiviks dažas stundas pirms uzbrukumu sākuma ievietojis internetā un izsūtījis pa elektronisko pastu Norvēģijas galēji labējiem politiķiem 1500 lappušu manifestu, kas daļēji ir viņa dienasgrāmata, un tas liecina, ka uzbrukumus viņš gatavojis vairākus gadus. Viņš sevi dēvē par krustnešu bruņinieku, kas cīnās pret "musulmaņu invāziju" Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!