Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes varasiestādes trešdien aizliedza nedēļas nogalē plānotos protestus pret Covid-19 krīzes ierobežojumiem, izsaucot eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) sašutumu un ieceres atbalstītāju aicinājumus uz pretošanos.

Varasiestādes aizliegumu motivē ar raizēm par veselību, paužot bažas, ka demonstrācijas dalībnieki neievēros higiēnas prasības, arī attiecībā uz pusotra metra distances ievērošanu. Demonstrācijas rīkotāji pauž, ka pasākumu grasījās apmeklēt 20 000 cilvēku un ka aizliegums ir politiski motivēts. Rīkotāji arī sola aizliegumu pārsūdzēt tiesā.

Iepriekšējā "antikorona" demonstrācija Berlīnē 1.augustā piesaistīja vairākus tūkstošus cilvēku. Tajā piedalījās gan kreisie, gan labējie radikāļi, vakcinācijas pretinieki, sazvērestības teoriju piekritēji un pašpasludinātie brīvdomātāji.

Policija jau protesta sākumā izklīdināja demonstrantus, jo akcijā netika ievēroti Covid-19 krīzes piesardzības pasākumi - dalībniekiem nebija sejas masku, demonstrantu starpā netika ievērots drošs attālums.

"Šis nav lēmums pret pulcēšanās brīvību, bet lai aizsargātu pret inficēšanos," skaidroja Berlīnes pavalsts iekšlietu ministrs Andreass Geizels. Demonstrācijas atbalstītāji pārpludinājuši rīkotāju lapu feisbukā ar aicinājumiem uz pretošanos un solījumiem ierasties Berlīnē aizliegumam par spīti.

"Vai jūs pieņemtu šādu pašu lēmumu, ja tā būtu demonstrācija "Pret labējiem"," tviterī vaicāja AfD Bundestāga frakcijas līdere Alise Veidela. Arī populārais laikraksts "Bild" aizliegumu nosodījis, skaidrojot, ka tā rezultātā demonstranti, kas iebilst pret valdības noteiktajiem Covid-19 krīzes ierobežojumiem, tiks padarīti par mocekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!