Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc svētdien nesankcionētu protestu laikā piedzīvotās vardarbības Berlīnes varasiestādes pirmdien aizliegušas vēl trīs demonstrācijas pret ierobežojumiem, kas noteikti cīņā ar koronavīrusa pandēmiju, paziņojusi Vācijas galvaspilsētas policija.

Aizliegti divi gājieni uz Tīrgartenes parku, kur tika prognozēta 10 000 cilvēku sapulcēšanās, un demonstrācija Potsdamas laukumā, kur tika gaidīti ierodamies aptuveni 1000 cilvēku.

Svētdien nesankcionētā demonstrācijā piedalījās aptuveni 5000 cilvēku, no kuriem daudzi saistīti ar kustību "Querdenken" (Netradicionālā jeb tā dēvētā laterālā domāšana), kura Vācijā izrādījusies par visskaļāko protesta balsi pret karantīnas ierobežojumiem un aktīvu konspirācijas teoriju izplatītāju, noliedzot ar pandēmiju saistītos faktus. Protestu laikā izcēlās sadursmes ar policiju un tika aizturēti vai uz laiku aizturēti aptuveni 600 cilvēku, lai noskaidrotu viņu personas datus.

Policija atklāja, ka kāds 49 gadus vecs vīrietis aizturēšanas laikā sajuties slikti, nogādāts slimnīcā, kur nomiris. Viņš policistiem sūdzējies par tirpšanu rokā un krūtīs. Viņam sniegta pirmā palīdzība un izsaukti mediķi.

Policija attaisnojusi šo demonstrāciju aizliegšanu, kamēr pielaidīgāk izturas pret citām, jo "Querdenken" organizēto protestu laikā tīšām tiek pārkāpti sociālās distancēšanās noteikumi, kas joprojām ir spēkā.

"Querdenken" regulāri Vācijā rīko demonstrācijas, kas izceļas ar radikālu toni, piesaista galēji labējos ekstrēmistus, antisemītus un sazvērestību teoriju piekritējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!