Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Berlīnes pilsēta piesardzības nolūkos pārtraukusi vakcinēt ar "AstraZeneca" ("Vaxzevria") Covid-19 vakcīnu par 60 gadiem jaunākus cilvēkus, atsaucoties uz jauniem datiem par iespējamām blaknēm.

Paula Ērliha institūts, kas ir Vācijas galvenā federālā vakcinācijas un biomedicīnas institūcija, otrdien paziņoja, ka fiksēts 31 cerebrālo vēnu trombozes gadījums cilvēkiem, kas nesen saņēmuši "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu.

Visos gadījumos, izņemot divus, tās bijušas sievietes vecumā no 20 līdz 63 gadiem. Deviņos no šiem gadījumiem pacienti miruši, pavēstīja institūts.

Pirms tam otrdien Berlīnes valsts slimnīcu grupas "Charite" un "Vivante" paziņoja, ka pārtraukušas vakcinēt ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu par 55 gadiem jaunākas sievietes.

Šāds lēmums pieņemts pēc ziņojumiem par retiem, bet nopietniem asins recekļu un asiņošanas gadījumiem pēc vakcinācijas, kā ar dažiem nāves gadījumiem. Veselības sarežģījumi pamatā bijuši gados jaunām sievietēm.

"No "Charite" skatu punkta šis solis ir nepieciešams, jo vienlaikus kļuvis zināms par jauniem cerebrālo vēnu trombozes gadījumiem sievietēm Vācijā," pārstāve sakariem ar presi norādīja paziņojumā.

"Charite" skaidro, ka šis ir piesardzības solis, gaidot izvērtējuma galīgos rezultātus. "Charite" slimnīcās pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca" nekādu sarežģījumu nav bijis.

Arī "Vivantes" slimnīcu pārstāve norādīja, ka gados jaunu sieviešu vakcinācija apturēta piesardzības nolūkos.

"Charite" slimnīcās strādā 19 000 cilvēku, bet grupas "Vivantes" slimnīcās un aprūpes namos, 17 000.

Laikraksts "Tagesspiegel", kas pirmais ziņoja par šo lēmumu, arī norādīja, ka līdz šim vakcinētas divas trešdaļas "Charite" darbinieku un ka 70% no viņiem vakcinēti ar "AstraZeneca" preparātu.

Daudzas Eiropas valstis šomēnes uz īsu laiku apturēja vakcināciju ar "AstraZeneca" preparātu, kamēr tika veikta izmeklēšana par asins recekļu veidošanās gadījumiem.

Teju visas valstis jau atsākušas "AstraZeneca" izmantošanu.

Tiesa gan, Francija 19.martā paziņoja, ka ar šo preparātu vakcinēs tikai par 55 gadiem vecākus cilvēkus.

Kanādas veselības jomas amatpersonas pirmdien pavēstīja, ka pārtrauks piedāvāt vakcinēšanos ar "AstraZeneca" preparātu par 55 gadiem jaunākiem cilvēkiem, kā arī pieprasīja jaunu analīzi par vakcīnas ieguvumiem un riskiem dažāda vecuma grupu sievietēm un vīriešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!