Foto: Arhīva foto

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē sākta kādreiz vienas no pasaulē grandiozākajām ēkām - karaļa Frīdriha Lielā pils – rekonstrukcija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vācijas prezidents Joahims Gauks trešdien svinīgā ceremonijā ielika rekonstruējamās pils pamatakmeni. Oriģinālajā ēkā dažas daļas bija celtas 15. gadsimtā, bet pils pilnībā nojaukta 20. gadsimta piecdesmitajos gados.

600 miljonu eiro (418 miljoni latu) vērtais projekts paredz radīt oriģinālajai atbilstošu fasādi, bet ēkas interjers būs moderns. Pilī tiks izstādītas ne Eiropas mākslas kolekcijas, izvietotas bibliotēkas un kultūras centri. Pili paredzēts pabeigt līdz 2019. gadam.

Projekts ir pretrunīgi vērtēts, jo lielākā izmaksu daļa tiks segta no nodokļu maksātāju naudas un tas notiek laikā, kad Vācija aicina citas Eiropas valstis ierobežot savus tēriņus, norāda BBC.

1701. gadā pils kļuva par Prūsijas karaļu rezidenci. Ēka, lai arī smagi bojāta, pārdzīvoja Otrā pasaules kara laika bombardēšanu. Tomēr piecdesmitajos gados to nojauca Austrumvācijas komunistiskā valdība, lai vietā uzceltu Republikas pili, kurā atradās Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR) parlaments.

Apvienotās Vācijas amatpersonas, lai atbrīvotu vietu sākotnējās pils rekonstrukcijai, komunistu būvi nojauca 2006. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!