Foto: Reuters/Scanpix

Berlīnes pilsētas valdība ierosinājusi uz pieciem gadiem iesaldēt īres cenas galvaspilsētā, kas būtu pirmais šāds solis Vācijā.

Vācijā valda mājokļu deficīts un pieaug īres cenas daudzos lielākajos apdzīvotajos centros. Pēdējo mēnešu laikā saistībā ar to notikuši plaši protesti gan Berlīnē, gan citās pilsētās.

Berlīnes Senāts, kuru kontrolē sociāldemokrātu (SPD), "zaļo" un kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie") koalīcija, vēlas līdz oktobrim izstrādāt likumprojektu, kas iesaldētu īres cenas uz turpmākajiem pieciem gadiem. Senāts cer, ka likumprojekts varētu stāties spēkā 2020.gada sākumā, atklāja Berlīnes būvniecības ministre Katrīna Lompšera.

Opozīcijas partijas un celtniecības kompānijas neatbalsta šo likumprojektu, kas pieņemšanas gadījumā, visticamāk, tiks apstrīdēts tiesās.

Likumprojekts attiektos uz aptuveni 1,6 miljoniem dzīvokļu, aplēsusi Vācijas īrnieku asociācija.

Saskaņā ar likumprojektu izīrētājiem būs aizliegts paaugstināt īres cenas esošajiem līgumiem un būs jāsaglabā līdzšinējās cenas jauniem īrniekiem. Izņēmums būs tikai jaunuzceltas ēkas.

Berlīnes īrnieku asociācija informēja, ka pēdējo dienu laikā vērojams īres cenu kāpums, izīrētājiem, visticamāk, cenšoties izmantot iespēju un paaugstināt cenas, kamēr tas vēl iespējams.

Viena no Berlīnes dzīvokļu īpašnieku asociācijām "Haus und Grund" īpaši aicinājusi savus biedrus paaugstināt īres cenas pirms Berlīnes valdības sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!