Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kādreizējā Rietumberlīnē varasiestādes regulāri nodevušas bērnus bezpajumtniekus audzināšanā pedofiliem vīriešiem, un nesenais pētījums liecina, ka šī prakse piekopta desmitgadēm, arī pēc Vācijas atkalapvienošanās.

Sākot ar pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, psiholoģijas profesors Helmūts Kentlers īstenoja "eksperimentu", bērnus bezpajumtniekus apzināti nododot audzināšanā pedofiliem vīriešiem, jo tie, pēc Kentlera domām, esot īpaši mīloši audžuvecāki.

Hildesheimas Universitātes veiktajā pētījumā noskaidrots, ka Berlīnes varasiestādes šo praksi piekopušas gandrīz 30 gadus un ka audžuvecāki pedofili pat regulāri saņēmuši bērnu aprūpes pabalstus.

2008.gadā mirušais Kentlers savulaik ieņēmis ietekmīgu amatu Berlīnes izglītības pētījumu centrā un bijis pārliecināts, ka seksuāli kontakti starp pieaugušajiem un bērniem esot nekaitīgi.

Berlīnes bērnu aprūpes iestādes un senāts izlikušies to neredzam vai pat tieši to atbalstījuši.

Tas nonāca atklātībā, kad pirms dažiem gadiem par savu pieredzi izšķīrās pastāstīt divi no upuriem, un kopš tā laika Hildesheimas Universitāte caurskatījusi arī citu iespējamo upuru lietas un veikusi viņu intervēšanu.

Pētījuma laikā atklāts vesels "tīkls izglītības," un valsts bērnu aprūpes iestādēs, kā arī Berlīnes reģionālajā valdībā, kurš "pieņēmis, atbalstījis un aizsargājis" pedofiliju.

Pats Kentlers regulāri ticies ar bērniem un viņu audžu vecākiem, taču viņš tā arī nekad nav stājies tiesas priekšā, jo brīdī, kad upuri sākuši runāt, bija jau iestājies noilgums. Tas liedzis upuriem arī pieprasīt kompensācijas.

Pētnieki noskaidrojuši, ka daži no audžutēviem ieņēmuši augstas pozīcijas akadēmiskajās aprindās. Viņu vidū bijušas personas, kas ieņēmušas augstus amatus Maksa Planka institūtā, Berlīnes Brīvajā universitātē un bēdīgi slavenajā un tagad jau slēgtajā Odenvaldes skolā, kas pirms vairākiem gadiem nonāca vērienīga pedofilijas skandāla centrā.

Berlīnes reģionālās valdības ministre bērnu un jauniešu jautājumos Sandra Šēresa atzinusi, ka tie ir "šokējoši un šausminoši" atklājumi.

Pirmo ziņojumu par "Kentlera eksperimentu" 2016. gadā publicēja Getingene Universitāte. Tolaik pētnieki atzina, ka Berlīnes senātu, šķiet, neinteresē patiesības noskaidrošana.

Tagad Vācijas galvaspilsētas varasiestādes solās pilnībā šo lietu izpētīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!