Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni svētdien centies mazināt bažas par Itālijas koalīcijas valdības nākotni pēc tam, kad Augstākās tiesas lēmums atstāt spēkā viņam par nodokļu nemaksāšanu piespriesto cietumsodu satricināja valsts politisko skatuvi.

"Mēs esam skaidri un gaiši teikuši, ka valdībai ir jāvirzās uz priekšu," aptuveni 1000 cilvēku lielam atbalstītāju pūlim pie savas Romas rezidences sacīja Berluskoni.

"Valdībai jāturpina īstenot ekonomiskos pasākumus, un mēs skaidri un gaiši esam teikuši, ka parlamentam jāvirzās uz priekšu, lai balsotu par šiem ekonomiskajiem pasākumiem," sacīja Berluskoni.

Berluskoni atbalstītāji bija sapulcējušies uz demonstrāciju pēc ekspremjera pārstāvētās centriski labējās Brīvības tautas partijas (PDL) aicinājuma doties ielās demokrātijas un brīvības atbalstam.

PDL savā tīmekļa vietnē paziņoja, ka demonstrācija "būs iespēja sapulcēties ap mūsu līderi un apliecināt viņam lielu to cilvēku spēku un apņēmību, kuri nepazīst naidu un kuri patiesi tic brīvībai un demokrātijai".

Berluskoni šāda atbalsta izrādīšana acīmredzot aizkustināja. "Jūsu tuvums un jūsu siltums mierina mani pēc visām pēdējo dienu sāpēm un ciešanām," uzrunājot atbalstītājus, sacīja Berluskoni.

Berluskoni arī agrāk bijušas vairākas tiesas prāvas saistībā ar viņa biznesu, taču šī ir pirmā reize, kad viņš notiesāts.

LETA jau ziņoja, ka Augstākā tiesa pagājušo ceturtdien atstāja spēkā bijušajam premjerministram apsūdzībās par nodokļu nemaksāšanu piespriesto cietumsodu.

Pērn Berluskoni šajā lietā tika piespriests četru gadu cietums, bet vēlāk tiesa atbilstoši 2006.gadā pieņemtajam amnestijas likumam cietumsodu samazināja līdz vienam gadam. Tomēr cienījamā vecuma dēļ politiķim cietumsoda vietā nāksies izciest mājas arestu vai izpildīt sabiedriskos darbus.

Paredzēts, ka soda izciešana sāksies oktobrī.

Berluskoni arī sešus gadus aizliegts piedalīties vēlēšanās, un policija piektdien atņēma viņam pasi, lai Berluskoni nevarētu aizceļot no valsts.

Uzrunājot savus atbalstītājus, Berluskoni asi vērsās pret tiesnešiem, kuri notiesāja viņu par krāpšanos ar nodokļiem.

"Es esmu šeit, es palikšu šeit, un es nepadošos, un mēs visi kopā turpināsim šo cīņu par demokrātiju un brīvību, lai pilsoņiem nav jābaidās nokļūt cietumā, neesot izdarījušiem neko sliktu," sacīja Berluskoni.

Ekspremjera atbalstītāji valdībā piektdien solīja atkāpties, bet pats Berluskoni izteicās, ka pēc iespējas ātrāk nepieciešams sasaukt jaunas vēlēšanas un tajās uzvarēt.

Savukārt premjerministrs Enriko Leta aicināja saglabāt mieru.

Sabiedriskās domas aptaujas, kas tika veiktas, pirms Augstākā tiesa pieņēma lēmumu Berluskoni lietā, liecina, ka ekspremjera partija uzvarētu vēlēšanās ar lielu balsu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!