Itālija neparakstīs ASV ziņojumu par itāliešu aģenta nošaušanu Irākā, ja tajā amerikāņu karavīri būs attaisnoti, ceturtdien paziņoja Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni.
"Mēs nekad neparakstīsim neko tādu, kas mūs nepārliecina," žurnālistiem Romā sacīja Berluskoni.

Premjers neizslēdza iespēju, ka starp abām pusēm vispār netiks panākta vienošanās attiecībā uz itāliešu konvoja apšaudīšanu Irākā.

Berluskoni sacīja, ka viņa valdība risina sarunas ar ASV vēstnieku Romā Melu Sembleru, atzīstot, ka Itālijas un ASV starpā šajā jautājumā valda "spēcīga nevienprātība"

Tajā pašā laikā Itālijā pieaug sašutums par ASV armijas ziņojumu, kurā amerikāņu karavīri attaisnoti lietā par Itālijas specdienestu aģentu un atbrīvotās ķīlnieces apšaudīšanu Irākā, nogalinot vienu Itālijas aģentu.

Itālijas valdība pieprasīja Sambleram paskaidrojumus sakarā ar Pentagona izteikumiem par ASV izmeklēšanas gaitu, ka amerikāņu karavīri, kas nošāva itāliešu aģentu Nikolu Kalipari, tiks attaisnoti un nekādi disciplinārsodi viņiem netiks piemēroti.

Kā LETA jau ziņoja, īsi pēc itāliešu žurnālistes Džuliānas Sgrenas atbrīvošanas no Irākas kaujinieku gūsta ASV spēki 4.martā apšaudīja automobili, kurā atradās ķīlniece un Itālijas aģenti, nogalinot Itālijas slepenā dienesta aģentu Nikolu Kalipari, kā arī viegli ievainoja pašu bijušo ķīlnieci.

Kalipari Itālijā tiek uzskatīts par nacionālo varoni, jo viņš nāvējošos ievainojumus guva, ar savu ķermeni aizsargājot Sgrenu no lodēm.

Ilggadējā kara korespondente Sgrena ASV ziņojumu nodēvēja par "nepieņemamu pliķi Itālijas sejā".

"Šī ziņojuma slēdzieni ir neiedomājami un nepieņemami Itālijas valdībai. Visa vaina par notikušo ir uzvelta Nikolam Kalipari," sacīja Sgrena, norādot, ka izmeklēšanas rezultāti ir vēl nožēlojamāki, nekā viņa gaidīja.

ASV armijas virsnieks, pirmdien informējot žurnālistus par izmeklēšanas gaitu, paziņoja, ka karavīri rīkojušies saskaņā ar noteikumiem un tādēļ viņiem netiks izvirzītas nekādas apsūdzības par pienākumu nepildīšanu.

Pentagons sākotnēji paziņoja, ka karavīri kļūdas pēc atklājuši uguni uz automašīnu, kas braukusi lielā ātrumā un nav reaģējusi uz amerikāņu karavīru brīdinājumiem.

Itālija nepiekrīt izmeklēšanas rezultātiem un atsakās tos pieņemt, turklāt Itālijas miertiesneši veic atsevišķu izmeklēšanu.

Itālija norāda, ka, saskaņā ar izdzīvojušā aģenta ziņoto, automašīna nav braukusi lielā ātrumā, un Sgrena noraidījusi ASV izteikumus, ka karavīri sākumā izšāvuši gaisā brīdinājuma šāvienus pirms uguns atklāšanas uz Itālijas automašīnu.

Sgrena otrdien sacīja, ka, pēc viņas domām, Itālijas valdība varbūt nav adekvāti informējusi ASV amatpersonas par itāliešu operāciju Irākā. Tomēr Itālijas valdība uzstāj, ka ASV armija Irākā bijusi informēta par itāliešu misiju.

Itālijas laikraksti, kuru rīcībā nonācis ziņojums, raksta, ka tā mērķis acīmredzot ir ierobežot Itālijas iespējas, kā rezultātā Berluskoni tagad ir grūtas izvēles priekšā - atklāti nepiekrist Vašingtonai vai mēģināt visu atrisināt klusi un bez lieka trokšņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!