Foto: EPA/LETA

Itālijas bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni svētdien paziņoja, ka kādreizējais šīs valsts fašistiskais diktators Benito Musolini esot izdarījis daudz labu lietu, lai gan viņa lielākā kļūda bijusi pret ebrejiem vērstie rasu likumi.

"Rasu likumi bija lielākā kļūda, ko pieļāva duče Musolini, kurš tomēr izdarīja ļoti daudz labu lietu citās jomās," Berluskoni, kurš bija ieradies uz holokausta piemiņas pasākumu Romā, sacīja klātesošajiem žurnālistiem.

Itālijai "nav tādas atbildības kā Vācijai", uzsvēra Berluskoni.

Par to, ka Musolini par sabiedroto izvēlējies nacistisko Vāciju, Berluskoni teica: "Ir grūti iedomāties sevi tā vietā, kurš toreiz pieņēma lēmumus. Skaidrs, ka valdība toreiz, baidoties, ka Vācijas vara pārvērtīsies vispārējā uzvarā, deva priekšroku būt nacistiskās Vācijas sabiedrotajai, nevis būt pret to."

Sākot no 1938.gada, Musolini režīma laikā stājās spēkā vairāki tā dēvētie rasu likumi, kas noteica ebrejiem dažādus ierobežojumus, tostarp aizliedza ebrejiem būt valsts ierēdņiem, dienēt bruņotajos spēkos, būt valdošās Nacionālās fašistu partijas biedriem. Ebrejiem arī bija aizliegts stāties laulībā ar citu tautību pārstāvjiem.

Berluskoni izteikumus par Musolini svētdien nosodīja vairāku Itālijas politisko spēku pārstāvji. 76 gadus vecais Berluskoni, kurš bija spiests atstāt valdības vadītāja amatu 2011.gada novembrī, ir atgriezies politikā un kandidēs nākammēnes paredzētajās parlamenta vēlēšanās no savas labēji centriskās partijas "Brīvības tauta" saraksta.

2003.gadā, kāda intervijā, Berluskoni paziņoja, ka Musolini bijis labsirdīgs un neesot licis nevienu nogalināt, bet savus oponentus "aizsūtījis brīvdienās". Viens no Musolini biogrāfiem Ričards Bosvērts lēš, ka fašistiskā diktatora 20 gadu valdīšanas laikā nogalināti vismaz miljons cilvēku.

2010.gadā Berluskoni saviem atbalstītājiem izstāstīja šādu joku par ebrejiem un holokaustu: "Koncentrācijas nometņu laikā ebrejs savā pagrabā paslēpj citu ebreju un pieprasa viņam par to maksāt 3000 eiro dienā. Kā jūs domājat, vai viņam būtu jāpasaka [paslēptajam ebrejam], ka Hitlers ir miris un karš ir beidzies?"" Tas izraisīja sašutumu, kad tika publiskots medijos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!