Foto: AFP/Scanpix

Itālijas bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni pirmdien paziņoja, ka ir atjaunojis vēsturisko aliansi ar partiju "Ziemeļu līga", kas ir noskaņota pret imigrantiem, tādējādi stiprinot savas pozīcijas pirms nākammēnes gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

"Vienošanās ir parakstīta," Berluskoni teica intervijā televīzijas kanālam RTL, kad vairākas nedēļas valdīja neskaidrība, vai viņa partija "Brīvības tauta" (PDL) spēs nogludināt nesaskaņas ar "Ziemeļu līgu", lai veidotu kopīgu sarakstu īpaši svarīgajos valsts ziemeļu reģionos.

Mediju magnāts Berluskoni paziņoja, ka jautājums par nākamo Itālijas premjerministru "tiks atrisināts, ja mēs uzvarēsim", tomēr šo amatu varētu ieņemt "Brīvības tautas" sekretārs Andželino Alfano.

"Alfano varētu būt mūsu kandidāts premjerministra amatam, un es varētu būt finanšu ministrs," norādīja Itālijas bijušais premjers.

Sarunas starp PDL un "Ziemeļu līgu" pēdējās nedēļās bija saspringtas, jo "Ziemeļu līgas" vadītājs Roberto Maroni pieprasīja, lai Berluskoni, kas ir pazīstams ar savu aizraušanos ar ballītēm un jaunām sievietēm, atsakās no kandidēšanas uz premjera amatu.

"Esmu koalīcijas līderis un kopā ar citām iesaistītajām partijām uzvaras gadījumā izlemšu, kas būs premjerministra amata kandidāts," uzsvēra Berluskoni.

PDL, ko skārušas arī iekšējas nesaskaņas, sabiedriskās domas aptaujās pirms 24. un 25.februārī gaidāmajām Itālijas parlamenta vēlēšanām atpaliek no kreisi centriskas Demokrātiskās partijas.

Ņemot vērā Itālijas sarežģīto vēlēšanu sistēmu, kreisi noskaņotie spēki Luidži Bersani vadībā var iegūt pārsvaru parlamenta apakšpalātā, bet zaudēt PDL un "Ziemeļu līgai" parlamenta augšpalātā.

PDL un "Ziemeļu līga" bija sabiedrotās 2011.gadā, kad novembrī Berluskoni atkāpās no premjera amata, dodot vietu tehnokrāta Mario Monti valdībai.

"Ziemeļu līga" atteicās atbalstīt Monti valdību, bet PDL to atbalstīja, līdz pērn decembrī atbalstu pārtrauca, izraisot Monti atkāpšanos pēc valsts budžeta pieņemšanas un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu. Vēlēšanas notiks 24.‒25.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!