Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni un Vācijas kanclers Gerhards Šrēders sestdien sarunās izlīdzinājuši diplomātiskās nesaskaņas, kas šovasar izcēlās Romas un Berlīnas starpā un kuru dēļ Šrēders atcēla ieplānoto atvaļinājumu Itālijā.
"Par attiecību uzlabošanu abu valstu starpā runāt nevar, jo tās nemaz nebija pasliktinājušās. Attiecības vienmēr bijušas lieliskas," Berluskoni un Šrēdera kopīgajā preses konferencē pēc stundu ilgajām sarunām paziņoja Itālijas premjers.

Šrēders viņam piekrita, norādot: "Itālija ir brīnišķīga valsts, mūsu attiecības ir ļoti, ļoti labas gan ekonomiskajos jautājumos, gan kultūras un zinātnes jomā. To pašu var teikt arī par personisko kontaktu līmeni."

Abu valstu līderi preses konferences laikā smaidīja un draudzīgi sarokojās, pozējot fotogrāfiem.

Berluskoni informēja, ka sarunās viņi ar Šrēderu apsprieduši Eiropas Savienības konstitūcijas projektu un abu valstu divpusējo attiecību jautājumus, kā arī tādas starptautiskas problēmas kā situācija Afganistānā, Irākā un Tuvajos Austrumos.

Samita mērķis bija izbeigt diplomātisko ķīviņu starp ES pašreizējo prezidējošo valsti Itāliju un Vāciju.

Šrēders jūlijā atcēla plānotās brīvdienas Itālijā pēc tam, kad Berluskoni salīdzināja Eiroparlamenta deputātu no Vācijas ar nacistu koncentrācijas nometnes uzraugu, savukārt Transporta ministrijas valsts sekretārs tūrisma jautājumos aizvainojoši izteicās par vācu tūristiem.

Piektdienas vakarā Berluskoni neieradās uz paredzēto kopīgo operas apmeklējumu ar Šrēderu, acīmredzot, lai izvairītos no kreisās opozīcijas protestētājiem.

Piektdienas vakars Veronas amfiteātrī bija iecerēts kā neformāls ievads oficiālām divpusējam sarunām starp abām amatpersonām sestdienas rītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!