Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni sestdien laikrakstā publicētā intervijā paudis viedokli, ka jāveido stiprāka un plašāka Eiropas Savienība (ES), iekļaujot tajā arī Krieviju.
"Es arī ļoti vēlētos veidot stiprāku un lielāku Eiropu, ne tikai no 25 vai 27 dalībvalstīm, bet gan tādu, kurā būtu iekļauta arī Krievija, kad tas kļūtu iespējams," intervijā spāņu laikrakstam ABC sacīja Berluskoni.

Par spīti nesenajiem izteikumiem, kuru dēļ Itālijas līderis tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem eiroskeptiķiem, Berluskoni raksturoja sevi kā "vienu no visdedzīgākajiem [ES] paplašināšanas atbalstītājiem, [pat tādā mērā], ka es vēlētos aicināt uz Eiropas atkalapvienošanos".

Šo interviju laikrakstam Berluskoni sniedzis pēc tam, kad pirmdien savā runā Itālijas parlamentā premjers bija kritizējis Francijas un Vācijas partnerattiecības, kas ilgu laiku tiek uzskatītas par noteicošām ES politikā.

"Neviens, es atkārtoju, neviens nedrīkst iedomāties, ka var mūs kontrolēt vai, vēl sliktāk, izturēties pret mums kā pret subjektu ar ierobežotu suverenitāti," parlamentam teica Berluskoni.

Taču intervijā Itālijas premjers paudis pret ES daudz labvēlīgāku nostāju, aicinot Eiropu parādīt savu politisko ietekmi starptautiskajā arēnā.

ES jābūt "spējīgai īstenot pašai savu individuālo ārpolitiku attiecībās ar pārējo pasauli," kā arī "jāspēj iejaukties militāri reģionālajās krīzēs", uzsvēra Itālijas premjers.

Taču, lai šādu politiku īstenotu, ir jābūt stipram finansiālajam pamatam, kas prasa īstenot tādu ekonomisko politiku, kas atbalsta privāto sektoru, uzskata Berluskoni.

"Daži Eiropas sociālistu līderi runā bez apstājas, taču ekonomikā viņi saglabā pārmērīgu valsts ietekmi, kā arī augstus nodokļus. Es vēlos, to, ko vēlas arī [Spānijas premjers] Aznars un [Lielbritānijas premjers] Blērs. Ieviest jauninājumus un atbrīvoties no monopoliem un birokrātijas," paziņoja Berluskoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!