Pieci bērni miruši un vismaz 15 000 saslimuši pēc vitamīna A tablešu lietošanas ANO Bērnu fonda (UNICEF) sponsorētās programmas cīņai pret aklumu Indijā ietvaros, otrdien paziņoja amatpersonas.
Indijas ziemeļaustrumu štata Asamas valdība draudēja pret UNICEF uzsākt tiesu darbus un nekavējoties sāka izmeklēt šīs traģēdijas cēloņus.

Asamas veselības aizsardzības amatpersonas paziņoja, ka pieci bērni ir miruši un vismaz 15 000 ir saslimuši pēc vitamīna A lietošanas svētdien programmas ietvaros.

Programma, kurā piedalās vienu līdz sešus gadus veci bērni, īslaicīgi tika pārtraukta pēc šīs traģēdijas.

Asamas veselības aizsardzības ministrs Bhumidhars Barmans žurnālistiem teica, ka provinces galvaspilsētā Guvahati valdība "darīs jebko" pret UNICEF, ja tiks atklāts, ka vitamīni bijuši saindēti.

"Neviens nepaliks nesodīts - vai tas būs UNICEF, vai medicīnas darbinieki un iestādes," brīdināja Barmans, piebilstot, ka, iespējams, daži bērni ir lietojuši tabletes pārāk lielās dozās.

Pēc UNICEF pārstāves Asamā Kerijas Aueres vārdiem, maz ticams, ka medikamenti bijuši saindēti, jo tabletes tikušas pārbaudītas.

"Es neticu, ka bērni saslima tādēļ, ka kaut kas bija saindēts," sacīja Auere.

UNICEF Kalkutas reģionālā biroja pārstāve Ručita Talukdara teica, ka organizācija uz Asamu ir nosūtījusi divas ekspertu grupas, kas kopā ar valdības amatpersonām izmeklēs slimības iemeslus, kā arī ārstēs bērnus.

"Šodien UNICEF pārstāvjiem bija ilga sanāksme, kurā pārrunāja pašreizējo situāciju. Mēs esam par to noraizējušies," sacīja Talukdara.

Valdības ārsts Karimgangas apgabalā teica, ka bērni vienu dienu pēc tablešu lietošanas sūdzējušies par "spēcīgu vemšanu un lielu drudzi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!