Foto: Shutterstock

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lietā pret Čehiju ir lēmusi, ka bērnu obligātā vakcinācija atbilstoši Čehijas vakcinācijas kalendāram nepārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, lasāms EST preses paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Čehijā pastāv vispārējs pienākums vakcinēt bērnus pret deviņām slimībām, taču šis pienākums nevar tikt fiziski uzspiests. Tomēr vecākiem, kuri bez būtiska iemesla šo pienākumu nepilda, var tikt piemērota soda nauda.

Konkrētajā gadījumā lietu tiesā iesniedza pieci prasītāji, kuru bērni netika uzņemti pirmsskolas sagatavošanas iestādēs, jo tie nebija vakcinēti. Vienā no gadījumiem vecākiem bija piemērots naudas sods.

Tiesa savā spriedumā atzina, ka piespiedu vakcinācija ir interpretējama kā privātās dzīves aizskārums, taču norādīja, ka Čehijas izvēlētā pieeja ir vērsta uz leģitīmu mērķi — apkārtējo veselības un drošības aizsardzību, tostarp to cilvēku aizsardzību, kuri medicīnisku apsvērumu dēļ nevar saņemt vakcīnas.

Tāpat ECT uzsvēra, ka Čehijas izvēlētais vakcinācijas plāns ir veidots, pamatojoties uz medicīnas ekspertu atziņām. "To varētu raksturot kā valsts atbildi sociālajai vajadzībai aizsargāt indivīdu un sabiedrības veselību pret slimībām, kā arī, lai novērstu vakcinācijas apmēru samazināšanos bērnu vidū," skaidroja ECT.

Tiesas spriedumā uzsvērts, ka, lemjot par jautājumiem, kas skar bērnus, to intereses ir jāvērtē visaugstāk. Tamdēļ jautājumā par imunizāciju mērķim būtu jābūt tādam, ka visi bērni tiek pasargāti pret nopietnām saslimšanām vai nu ar vakcināciju, vai arī ar pūļa imunitāti. Attiecīgi, tiesas ieskatā, Čehijas izvēlētā vakcinācijas stratēģija ir atbilstoša bērnu labākajām interesēm.

ECT arī secināja, ka konkrētajā gadījumā Čehija nepārkāpa savu rīcības brīvību un rīkojās samērīgi, lai nodrošinātu sabiedrības drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!