Losandželosas apgabala likumdevēji, reaģējot uz pagājušajā nedēļā notikušo apšaudi Sandjego priekšpilsētas vidusskolā, pieņēmuši likumu, saskaņā ar kuru skolēniem, pie kuriem tiks atrasti ieroči vai arī kas izteiks draudus, liks aplūkot cilvēku mirstīgās atliekas un vērot, kā eksperti morgā izdara autopsijas.
"Jauniem cilvēkiem nepieciešams redzēt vardarbīgu aktu rezultātus," paziņoja Losandželosas apgabala inspektors Maiks Antonovičs. "Pārāk daudz jauniešu ir nejūtīgi pret vardarbību. Viņiem nepieciešams apzināties, ka tā nav filma vai video spēle, kad kāds tiek sašauts."

Antonovičs, kurš ir arī pieņemtā lēmuma autors, pavēstīja, ka šis ir pirmais šāda tipa likums valstī un tas tika izstrādāts pēc līdzīgas un efektīgas programmas jauniem autovadītājiem, kas pieķerti braucot alkohola reibumā.

"Ja viņi [bērni] ir pietiekoši veci, lai uz skolu nestu ieroci, viņi ir pietiekoši veci, lai apskatītu apgabala kriminālizmeklētāju biroju," viņš piebilda.

Šo lēmumu valde otrdien pieņēma vienbalsīgi, tikai nedēļu pēc tam, kad kāds 15 gadus vecs skolēns Sandjego atklāja uguni uz saviem skolas biedriem, nogalinot divus un ievainojot vēl 13 cilvēkus.

Antonovičs minēja, ka šāds lēmums tika pieņemts dēļ vardarbības palielināšanās skolās visā valstī, kas sākās 1999.gada aprīlī, kad pusaudžu apšaudē Kolumbainas vidusskolā tika nogalināti 15 cilvēki.

Losandželosā kopš 22.februāra par draudu izteikšanu vai ieroču ienešanu skolā ir apcietināti 11 pusaudži, pavēstīja Antonovičs.

Jaunais likums nenosaka minimālo vecumu, sākot no kāda bērns būs spiests apmeklēt morgu, bet inspektori uzskata, ka tiesneši šādu soda mēru nepiespriedīs ļoti jauniem bērniem.

Attiecībā uz bažām, ka mirstīgo atlieku un autopsijas vērošana varētu atstāt uz bērniem nelabvēlīgu iespaidu, Antonovičs sacīja, ka tiesnesis un pārbaudes amatpersonas lūkosies, lai sods būtu piemērots.

"Jā, pastāv bažas, ka varētu rasties ļaunprātīga izmantošana, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc mēs vēlamies sadarboties ar skolām un pārbaudes departamentu," uzsvēra Antonoviča pārstāvis Kriss Dikersons, piebilstot: "Tas nebūs tā, ka bērnam pasakot kaut ko vai kādam ziņojot, ka viņš ir kaut teicis, un viņš uzreiz tiek sūtīts uz apgabala morgu skatīties uz līķi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!