Foto: AP/Scanpix

Itālijas kreisi centriskās koalīcijas līderis Pjērs Luidži Bersani, kuram prezidents uzticējis jaunās valdības veidošanu, izteicies, ka šobrīd tikai garīgi slims cilvēks pats labprātīgi gribētu uzņemties vadīt Itāliju.

"Šobrīd tikai garīgi slimam cilvēkam varētu būt neatvairāma vēlme valdīt," sarunās ar Itālijas populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S) atzīmēja Bersani, kuram Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno 22.martā uzticēja jaunās valdības veidošanu.

Pagājusi jau gandrīz nedēļa, bet līdz šim sarunas nav nesušas panākumus, tostarp nesekmīgi beigušās arī šodien sāktās sarunas ar M5S, kura paziņojusi, ka neatbalstīs Bersani veidoto valdību.

Tiesa, šāds paziņojums jau bija gaidāms, jo M5S jau iepriekš vairākkārt bija norādījusi, ka tā negrasās atbalstīt lielās partijas, kuras tā vaino Itālijas sociālajā un ekonomiskajā krīzē.

"Es vēlos, lai viss būtu skaidrs. Es esmu gatavs uzņemties milzīgu daudzumu atbildības, bet es lūdzu arī visus pārējos uzņemties mazumiņu uz sevis," atzīmēja Bersani.

Jau ziņots, ka 24. un 25. februarī notikušajās vēlēšanās ar nelielu balsu vairākumu uzvarēja Bersani vadītā koalīcija, saskaņā ar Itālijas likumiem nodrošinot sev absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā, tomēr tai neizdevās iegūt vairākumu Senātā.

Arī pats Bersani atzinis, ka parlamenta vēlēšanās viņš "ieguvis pirmo vietu, taču nav uzvarējis".

Valdības izveidošanai nepieciešams abu parlamenta palātu atbalsts, tādēļ Bersani koalīcijai nākas meklēt sabiedrotos starp citām partijām.

Ja Bersani neizdosies izveidot valdību, Napolitāno varētu vērsties pie kādas ar politiku nesaistītas sabiedrībā cienītas personas, aicinot izveidot tehnokrātu valdību vai arī plašu koalīcijas valdību. Ja arī tas nenesīs augļus, Itālijai tuvāko mēnešu laikā varētu nākties rīkot jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!