Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienība var neatzīt gaidāmas Ukrainas parlamenta vēlēšanas par godīgām un brīvām, ja tajās nepiedalīsies pašlaik par gāzes piegādes līguma dēļ valstij radītajiem zaudējumiem notiesātā opozīcijas pārstāve Jūlija Timošneko, intervijā laikrakstam "Kommersant – Ukraina" atzinusi ES augstās ārlietu pārstāves palīdze Maija Kosjančiča.

"Mums ir nopietnas bažas par to, vai vēlēšanas var atzīt par godīgām un brīvām, ja Jūlija Timošenko un citi opozīcijas līderi nevarēs tajās brīvi piedalīties. Šādā gadījumā būs ļoti grūti atzīt vēlēšanas par ES standartiem atbilstošiem," laikrakstam paudusi ES augstās ārlietu pārstāves palīdze.

Viņa arī paziņojusi, ka jautājums par vēlēšanu atbilstību ES standartiem būs "kritiskā nozīme, lai panāktu vienošanos par ES un Ukrainas asociāciju".

Ukrainas parlamenta vēlēšanas notiks 28.oktobrī, un Timošenko, kā arī notiesātais opozīcijas pārstāvis, bijušais iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko diez vai varēs tajās piedalīties.

Jau vēstīts, ka Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu. Tāpat pret viņu sākās jauna tiesas prāva saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!