Dānijas nodarbinātības ministrs ir pieprasījis tūlītēju rīcību, atklātībā nonākot ziņām, ka vismaz 36 valsts pilsoņi saņēmuši bezdarbnieku pabalstus par spīti tam, ka ir pametuši valsti un pievienojušies džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts"), ziņo laikraksts "The Telegraph".

Dānijas drošības dienests PET Valsts nodarbinātības aģentūrai ir ziņojis par 36 personām, kas karo Sīrijā un reizē saņem pabalstus, atsaucoties uz dokumentiem, kas iegūti Nodarbinātības ministrijā, ziņoja vietējais laikraksts "Ekstra Bladet".

Kopumā džihādistiem pievienojušies identificētie vīrieši kopš valsts pamešanas saņēmuši 672 tūkstošus dāņu kronu (91 tūkstoti eiro).

"Tas ir pilnīgi nepieņemami un apkaunojoši. Tas ir jāpārtrauc," laikrakstam "Ekstra Bladet" komentēja nodarbinātības ministrs Troelss Lunds Poulsens. "Ja tu dodies kļūt par daļu Sīrijas kara, kur esi "Islāma valsts" karotājs, tad tev acīmredzami nebūtu jāsaņem nekādi pabalsti no valsts," viņš uzskata.

Ministrs solīja, ka pieprasīs vietējām padomēm daudz ātrāk reaģēt uz varasiestāžu sniegtajām ziņām. 34 no šiem vīriešiem saņēmuši tā saukto "naudas palīdzību" no vietējām pašvaldībām, bet divi atlīdzības no privātas, bet valsts subsidētas bezdarba apdrošināšanas.

Pašvaldības un apdrošināšanas kompānijas tagad meklē iespēju atgūt nepamatoti izmaksāto naudu no 29 personām. "Ekstra Bladet" pieļauj, ka atlikušie septiņi vīri jau varētu būt miruši. Līdz šim policijai ziņots tikai par vienu pabalstu izkrāpšanas gadījumu.

Dāņu bezdarbnieki, kuriem nav bērnu, no pašvaldībām saņem aptuveni 1460 līdz 1760 eiro pabalstu mēnesī un potenciāli daudz lielāku summu no apdrošināšanas, skaidro "The Telegraph".

Tiesa, Dānija nav vienīgā valsts, kura izmaksājusi pabalstus saviem pilsoņiem, kas karo "Daesh" rindās. Zviedru džihādists Maikls Skramo no sociālās drošības aģentūras saņēma vairāk nekā 50 000 kronu (5200 eiro), pats atrodoties un strādājot "Daesh" labā Sīrijas pilsētā Rakā. Tas noticis par spīti Skramo līdzdalībai "Daesh" propagandas video.

Zviedru terorisma pētnieks Magnuss Ranstorps "Ekstra Bladet" norādīja, ka Eiropas sociālo pabalstu sistēma ir kļuvusi par vienu no "Daesh" finansējuma avotiem.

"Mēs nezinām precīzus apmērus, taču ir dokumentāli pierādījumi, ka "Desh" rekrūši no Eiropas ir nozīmīgi grupas finansētāji. Tas var attiekties uz sociālo maksājumu ļaunprātīgu izmantošanu, krāpšanos ar nodokļiem un citiem ienākumu avotiem, kur devējs vai nu apzināti, vai neapzināti dod naudu, kas nonāk tiešā ceļā pie "Islāma valsts"," viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!