Foto: AFP/Scanpix

ASV spēki "ārkārtas apstākļos" varētu izmantot bezpilota lidaparātu uzlidojumus pret kādu mērķi Savienoto Valstu teritorijā, otrdien republikāņu senatoram Randam Polam nosūtītajā vēstulē skaidro ASV tieslietu ministrs Ēriks Holders.

Senatora publiskotajā vēstulē Holders norāda, ka ASV aizsardzības un izlūkošanas aģentūras šobrīd neplāno šāda uzbrukuma veikšanu, taču ministrs atteicās kategoriski izslēgt šādu iespējamību.

Senators Holdera atbildi un pieļāvumu, ka ASV teritorijā varētu tikt veikti bezpilota lidaparātu uzlidojumi, nodēvējis par "vairāk nekā šausminošu".

Līdz šim zināms, ka ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumos nogalināti trīs amerikāņi, to vidū arī ASV dzimušais radikālais jemeniešu sludinātājs Anvars al Avlaki.

Šie uzlidojumi tika veikti Jemenā, nevis ASV teritorijā, taču izskanējuši jautājumi par šādas taktikas likumību.

Pols ar jautājumu par prezidenta pilnvarām dot rīkojumu veikt bezpilota lidaparātu uzlidojumus vēlējās iegūt skaidrību saistībā ar balsojumu par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora amatam izvirzīto Džonu Brennanu.

"Jūsu uzdotais jautājums ir ārkārtīgi hipotētisks, maz ticams, ka šāda situācija varētu rasties, un mēs ceram, ka nevienam prezidentam šāds jautājums nebūs jārisina," teikts Holdera vēstulē. "Tomēr, manuprāt, ir iespējams iztēloties ārkārtas apstākļus, kuros saskaņā ar konstitūciju un attiecīgajiem ASV likumiem prezidents varētu dot atļauju armijai izmantot letālu spēku ASV teritorijā."

Kā piemēru gadījumiem, kad šādi līdzekļi varētu tikt izmantoti, Holders minēja 2001.gada 11.septembra teroraktus un 1941.gada pieredzēto uzbrukumu Pērlhārborai.

57 gadus vecais Brennans CIP strādājis 25 gadus, bet pēdējos četrus viņš pavadījis Baltajā namā kā prezidenta Baraka Obamas galvenais padomnieks pretterorisma jautājumos un aktīvi piedalījies ar bezpilota lidmašīnu palīdzību īstenoto teroristu likvidēšanas operāciju izstrādē.

Jau vēstīts, ka ASV Senāta Izlūkošanas komiteja otrdien apstiprināja Brennana kandidatūru uz CIP direktora amatu, un galīgais balsojums par viņa iecelšanu gaidāms jau šonedēļ.

ASV senators Lindsijs Greiems februāra nogalē nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumos līdz šim nogalināti jau 4700 cilvēki, to vidū arī mierīgi iedzīvotāji.

Tā bija pirmā reize, kad kāds ASV likumdevējs vai valdības pārstāvis atklāj kopējo bezpilota lidaparātu uzlidojumos nogalināto cilvēku skaitu.
Obamas administrācija uzsvērusi, ka šie uzlidojumi ir "pēdējā iespēja" vērsties pret tiem, kas plāno uzbrukumus Savienotajām Valstīm un kurus nav iespējams sagūstīt.

Taču šīs prakses pretinieki uzstāj, ka tādējādi cilvēki tiek nogalināti bez tiesas sprieduma, turklāt uzlidojumus pietiekami nepārrauga Kongress vai tiesas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!