Foto: AP/Scanpix

Londonas Bigbena un Vestminsteres lielais pulkstenis nezvanīs trešdien notiekošās Lielbritānijas bijušās premjerministres Mārgaretas Tečeres bēru ceremonijas laikā, vēsta ārvalstu mediji.

Tečeres bērni Sirs Marks un Karola Tečere to nosaukuši par "lielu godu", ka pulksteņi uz bēru laiku tiks apklusināti.

"Dzelzs lēdiju" pēdējā gaitā izvadīs ceremoniālās bērēs ar militāru godu. Tajās piedalīsies ap 700 militārpersonu.

Bēru ceremonija notiks Londonas Svētā Pāvila katedrālē, kur piemiņas dievkalpojumu apmeklēs ap 2000 viesu, tostarp arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II un viņas dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips.

Latviju bērēs pārstāvēs premjerministrs Valdis Dombrovskis.

Otrdien Tečeres mirstīgās atliekas tika nogādātas Vestminsteras pils kapelā, kur tika rīkots privāts dievkalpojums, kurā piedalījās aizgājējas ģimenes locekļi un bijušie kolēģi, ziņo ārvalstu mediji.

Leģendārā Lielbritānijas premjerministre, dzelzs lēdija Mārgareta Tečere mira 8. aprīlī no triekas, būdama 87 gadus veca. Premjerministres bēres ar militāru ceremoniju notiks trešdien. Tečeres zārku uz zirgu vilktas lielgabala lafetes vedīs no Vestminsteras uz Svētā Pāvila katedrāli.

Uz bērēm uzaicināti vairāk nekā 2000 cilvēku, to skaitā visi dzīvie britu premjeri. Zināms, ka ASV eksprezidenti un bijušais PSRS vadītājs Mihails Gorbačovs veselības problēmu dēļ pasākumā nepiedalīsies. Savu dalību ceremonijā ir apstiprinājusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II un princis Filips.

Tečeres nāvi dažādi uztvēra viņas atbalstītāji un oponenti. Kamēr vieni nolika ziedus pie  Tečeres nama Londonā, otri tikmēr līksmoja un uzsauc tostus par "raganas nāvi", vēsta aģentūra "Reuters".

Tečere bija neviennozīmīgi vērtēta figūra Lielbritānijas politikā, viņa bieži vien nebija gatava uz kompromisiem svarīgos jautājumos, turklāt viņas "valdīšanas stils" ar laiku noveda pie dumpja viņas pašas partijas rindās, atgādina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!