Foto: Reuters/Scanpix

Peru ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, protestējot pret lēmumu apžēlot bijušo Peru prezidentu Alberto Fuhimori. Starp protestētājiem un policiju izraisījušās sadursmes, un policija pret protestētājiem pielietojusi asaru gāzi, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

"Nē apžēlošanai," Peru galvaspilsētas Limas ielās skandējis neapmierināto pūlis. Nemieri Limā sākās Ziemassvētku vakarā un turpinājās Pirmajos Ziemassvētkos.

Ielās izgājušie iedzīvotāji ir neapmierināti ar Peru prezidenta Pedro Pablo Kučinska lēmumu humānu apsvērumu dēļ apžēlot bijušo Peru prezidentu Fuhimori, kurš izcieš 25 gadu cietumsodu par korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem.

79 gadus vecajam Fuhimori ir veselības problēmas - zems asinsspiediens un neregulāra sirdsdarbība, un pagājušajā nedēļā viņš tika pārvietots no cietuma uz slimnīcu.

Kučinskis izteicies, ka nevar atļaut Fuhimori nomirt cietumā.

Fuhimori bija Peru līderis no 1990. gada līdz 2000. gadam, savukārt kopš 2005. gada viņš atrodas ieslodzījumā. 2007. gadā Fuhimori tika piespriests sešu gadu cietumsods par kukuļošanu un varas ļaunprātīgu izmantošanu. Savukārt 2009. gadā viņam piespriesti 25 gadi cietumā par cilvēktiesību pārkāpumiem viņa valdīšanas laikā.

Lēmums par apžēlošanu ielās izsaucis arī Fuhimori atbalstītājus – tie pulcējušies pie ārstniecības iestādes, kurā ievietots kādreizējais Peru vadītājs.

Kučinskis noliedzis, ka Fuhimori apžēlošana ir kāda saistība ar vienošanos, kas pagājušajā nedēļā ļāva novērst impīčmenta procedūras pret Kučinski. Viņš tiek vainots par to, ka varētu būt saņēmis nelikumīgus maksājumus no Brazīlijas būvniecības giganta "Odebrecht".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!