Bijušais ASV spēku komandieris Irākā ģenerālleitnants Rikardo Sančess uzskata, ka pašreizējā Baltā nama stratēģija Irākā nenesīs uzvaru četrarpus ilgajā karā, raksturojot to kā murgu bez cerībām uz beigām.
Atvaļinātais bijušais ASV spēku komandieris Irākā ASV politiskos līderus nodēvēja par nekompetentiem, nemākulīgiem un nevīžīgiem pret saviem pienākumiem, norādot ka militārpersonas šādā situācijā nonāktu kara tribunāla priekšā.

"Nav šaubu, ka Amerika dzīvo murgā, kuram nav gaidāmas beigas," uzrunājot militāros korespondentus un redaktorus paziņoja Sančess.

Viņš kritizēja ASV prezidenta Džordža Buša spēku palielināšanas stratēģiju, kuras ietvaros amerikāņu karavīru skaits Irākā līdz gada beigām tiks saglabāts virs 160 000, lai mazinātu starpkopienu vardarbību un veicinātu politisko stabilitāti.

"Manipulācijas un izmaiņas mūsu militārajā stratēģijā nenesīs uzvaru. Labākais, ko mēs varam izdarīt ar šo neveiklo pieeju, ir attālināt sakāvi," norādīja Sančess.

Pēc ASV vadītā iebrukuma Irākā Sančess 2003.gada jūnijā kļuva par koalīcijas spēku komandieri Irākā un atradās šajā amatā gadu.

2006.gada novembrī Sančess atvaļinājās no ASV armijas daļēji saistībā ar Abu Graibas cietuma skandālu.

Viņš piebilda, ka nekas no Vašingtonā šobrīd notiekošā nedod cerības, jo abu partiju politiķi ir pārāk aizņemti ar savstarpējām politiskajām cīņām, kas "apdraud mūsu dēlu un meitu dzīvības kaujaslaukā".

"Mūsu nacionālie līderi izrāda uzkrītošu, nožēlojamu stratēģiskās vadības nekompetenci. Manā profesijā šāda veida līderi nekavējoties tiktu atbrīvoti no dienesta pienākumiem vai nonāktu kara tiesas priekšā," paziņoja Sančess.

"[Buša] administrācijai, Kongresam un visai iekšējai aģentūrai, īpaši Valsts departamentam ir jānes atbildība par šo katastrofisko neveiksmi, un Amerikas tautai ir jāpieprasa viņiem par to atbildēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!