Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs nosaucis Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) tiesu par "NATO bērnu", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Vīrs, kurš dēvēts arī par "Bosnijas miesnieku", iesniedzis apelāciju pret 2017. gada spriedumu, kurā viņš atzīts par vainīgu genocīdā, noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos, kuri pastrādāti no 1992. gada līdz 1995. gadam notikušajā militārajā konfliktā Bosnijā un Hercegovinā. Par šiem noziegumiem Mladičam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Starp kara noziegumiem, kuros par vainīgu atzīts Mladičs, ir arī 1995. gadā notikušais Srebreņicas slaktiņš. Toreiz Bosnijas serbu spēki nogalināja aptuveni 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešus un zēnus. Vairāk par Srebreņicas slaktiņu var lasīt šeit.

Mladičs savas uzrunas laikā pauda nievājošus izteikumus par tiesu, sakot, ka tā esot "NATO alianses bērns". "Es esmu vienkāršs vīrs, es kara laikā vairākkārt teicu, ka liktenis nostādīja mani tādā pozīcijā, lai aizstāvētu savu valsti [cita starpā] pret Rietumu mafiju. Ratko Mladičs neuzsāka karu," teica bijušais komandieris. "Mans laiks tikai nāk, es esmu dzīvs un dzīvošu tik ilgi, kamēr dzīvos mana cilts un mūsu tauta, un šī jūsu apsūdzība ir aizgājusi nebūtībā," apgalvoja Mladičs.

Prokurore Lauerela Beiga aicināja tiesnešus Hāgā nemainīt Mladičam piespriesto sodu, sakot, ka viņš "bija Srebreņicas operācijas vadītājs, Srebreņica bija Mladiča operācija." "Un palāta pamatoti secināja, ka viņš ir atbildīgs par šiem noziegumiem. Viņš izmantoja viņa pakļautībā esošos spēkus, lai nogalinātu tūkstošiem vīriešu un zēnu," prokurori citē "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība".

Pievienojam videomateriālu, kurā Mladičs paziņo, ka Srebreņicas pilsētu serbu tautai pasniedz "kā dāvanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!