Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs pirmdien atzinās britu mediju ētikas izmeklēšanas komisijai, ka ir bijis pārāk satuvinājies ar Austrālijas mediju magnāta Ruperta Mērdoka koncernu "News Corp.", bet viņa liecību pārtrauca kāds protestētājs, kas bijušo britu premjeru nosauca par "kara noziedznieku".

Vidēja vecuma vīrietis ietraucās tiesas zālē, kur Blērs sniedza atbildes komisijai, un, pārtraucot Blēru, izkliedza, ka "šis vīrietis ir jāaiztur par kara noziegumiem", bet tad viņu izveda no zāles.

Vīrietis atgādināja, ka tieši Blērs laikā, kad no 1997. līdz 2007.gadam bija Lielbritānijas premjerministrs, pieņēma lēmumu par valsts iesaistīšanos karos Irākā un Afganistānā.

Tiesnesis Braiens Levesons, kas vada izmeklēšanu, atvainojās Blēram un lika nekavējoties sākt izmeklēšanu par to, kā vīrietis tika cauri tiesas drošības sistēmai.

Savā liecībā Blērs, kas ir krusttēvs vienam no Mērdoka bērniem, atzina, ka pieņēma stratēģisku lēmumu savu pilnvaru laikā nevērsties pret plašsaziņas līdzekļiem, lai gan pēc Velsas princeses Diānas nāves 1997.gadā tika pieprasīta stingrāka mediju regulēšana.

Uz jautājumu, vai viņam izveidojušās pārāk ciešas attiecības ar Mērdoka "News Corp" meitasuzņēmumu Lielbritānijā "News International", bijušais Lielbritānijas premjerministrs atbildēja, ka jā, tomēr uzsverot, ka "nezinu politiku, kas ir mainījusies Ruperta Mērdoka dēļ. Mana darba daļa bija vadīt šo situāciju, tādēļ mēs nenonācām situācijā, ka mums bija jāmaina politika".

Viņš norādīja, ka britu preses lielākā problēma ir neskaidrā robeža starp ziņu un komentāru dažos laikrakstos, kuros ziņošana kļūst par "politiskās varas instrumentu".

Blērs, kas tagad ir starptautiskās sabiedrības īpašais sūtnis Tuvajos Austrumos, par Lielbritānijas ietekmīgākajiem laikrakstiem nosauca Mērdokam piederošo "Sun" un "Associated Newspapers" piederošo "Daily Mail".

"Ja reiz tie vēršas pret tevi, ir beigas," viņš atzina un piebilda, ka, viņaprāt, ir nenovēršami, ka starp augsta ranga politiķiem un mediju vadītājiem izveidojas tuvas attiecības.

Mediju grupu vidū "Mērdoka ir visietekmīgākā", teica Blērs, uzsverot, ka "tas jāņem vērā, veidojot savu stratēģiju".

Lai gan viņa attiecības ar Mērdoku bijušas tuvas un "viedokļi sakrita, es ticēju tam, ko daru. Man nebija vajadzīgs kāds, kas pateiktu, ko man darīt", paskaidroja politiķis.

Par trim telefona zvaniem Mērdokam 2003.gada martā pirms ASV vadītā iebrukuma Irākā Blērs teica, ka vienkārši izskaidrojis savu viedokli.

Blērs atzina, ka ciešas attiecības viņu saistījušas arī ar "News International" bijušās vadītājas Rebekas Brūksas ģimeni. Brūksai izvirzītas apsūdzības par taisnīguma sakropļošanu saistībā ar mobilo tālruņu izspiegošanas skandālu, kurā iesaistīti tabloīda "News of the World" darbinieki.

Pērn jūlijā pašreizējais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons izveidoja komisiju, kas izmeklē šo skandālu. Komisija arī izvērtā sakarus starp politiķiem un mediju pārstāvjiem.

"News of the World", kas bija iznācis kopš 1843.gada un piederēja Mērdoka koncernam kopš 1969.gada, pērn 10.jūlijā iznāca pēdējo reizi.

Pagājušajā vasarā Lielbritānijā izraisījās skandāls par to, ka "News of the World" pārstāvji neatļauti piekļuvuši 2002.gadā noslepkavotas pusaudzes Millijas Dauleres balss pastam pēc viņas pazušanas un pat izdzēsuši dažas balss pasta ziņas, lai atbrīvotu vietu jaunām. Tas būtiski traucējis izmeklēšanai.

"News of the World" var būt nelikumīgi piekļuvis arī karadarbībā Irākā un Afganistānā kritušo karavīru tuvinieku mobilo telefonu īsziņām, vēstīja laikraksts "Daily Telegraph".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!