Slepkavībās un politisko oponentu nolaupīšanās apsūdzētais bijušais Čīles diktators Augusto Pinočets svētdien ievietots slimnīcā ar sirdslēkmi, informēja vietējie mediķi.
91 gadu vecais Pinočets "smagā, bet stabilā stāvoklī" atrodas Čīles galvaspilsētas Santjago militārajā slimnīcā.

Pinočets savu dzimšanas dienu 25.novembrī atzīmēja, izplatot paziņojumu, kurā uzņēmies "politisko atbildību" par notikumiem 1973.gada militārā apvērsuma laikā, kā rezultātā viņš nokļuva pie varas. Bijušais diktators paziņojumā norādīja, ka viņa rīcības vienīgais motīvs bijis padarīt Čīli "par lielisku vietu un novērst tās sairšanu".

Pinočets vairākas reizes ticis arestēts par it kā savas valdīšanas laikā pastrādātiem noziegumiem.

Pinočets valdīja Čīlē ar dzelzs dūri no 1973. līdz 1990.gadam pēc asiņainā valsts apvērsuma, kurā tika gāzts demokrātiski ievēlētais sociālistu prezidents Salvadors Aljende.

Bijušā diktatora valdīšanas laikā nogalināti vai "pazuduši" aptuveni 3000 cilvēku, bet 28 000 pakļauti spīdzināšanai. Pinočeta laikā tūkstošiem čīliešu pameta savu valsti un devās trimdā.

Pinočetam pirmdien atkārtoti tika uzlikts mājas arests saistībā ar lietu par divu viņa režīma oponentu nolaupīšanu 1974.gadā, pavēstīja avots tiesu sistēmā.

2000.gadā Čīles Augstākā tiesa atņēma Pinočetam imunitāti, paverot ceļu viņa tiesāšanai. Viņu apsūdzēja 75 slepkavībās un nolaupīšanās.

Taču divus gadus vēlāk tā pati tiesa visas apsūdzības atcēla, piekrītot aizstāvības pozīcijai, ka bijušais diktators ir pārāk slims, lai stātos tiesas priekšā.

Mājas arests Pinočetam tika piemērots arī oktobrī saistībā ar apsūdzībām spīdzināšanā, slepkavībā un cilvēku nolaupīšanā, taču novembrī kādreizējo diktatoru atbrīvoja pret drošības naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!