Holeras epidēmija un pretrunīgi vērtētās vēlēšanas varētu izraisīt pilsoņu karu zemestrīces izpostītajā Haiti, otrdien brīdināja bijušais valsts prezidents Bonifass Aleksandrs.

"Vēlēšanu process pašreizējā stadijā varētu novest pie pilsoņu kara. Mēs būsim gan atbildīgi par šo situāciju, gan kļūsim par tās upuriem," spriež Aleksandrs, kurš no 2004. līdz 2006.gadam ieņēma Haiti pagaidu prezidenta amatu. "Man ir ierosinājums visām partijām - gan tām, kas ir pie varas, gan tām, kas strādā opozīcijā. Mums ir kas kopīgs, un tā ir Haiti. Mums ir jāatrod risinājums."

Haiti Pagaidu vēlēšanu padome solījusi pārskaitīt 28.novembrī notikušajās vēlēšanās saņemtās balsis, jo pēc oficiālo rezultātu paziņošanas izskanēja pārmetumi par pārkāpumiem.

Vēlēšanas Haiti notika pagājušajā mēnesī un bija visai haotiskas. Plaši izskanēja apsūdzības krāpšanā un vēlēšanu rezultātu viltošanā. Tūkstošiem cilvēku tika liegtas vēlēšanu tiesības, jo nebija nepieciešamo dokumentu, vai arī viņi nebija iekļauti vēlētāju reģistrā.

Sākotnējie prezidenta vēlēšanu rezultāti liecina, ka pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvusi opozīcijas kandidāte Mirlanda Manigā, izvirzoties vadībā ar 31% balsu. Viņai seko valdošās partijas kandidāts Žuda Selestāns, kurš ieguvis 22% balsu.

Bija plānots, ka vēlēšanu rezultāti tiks izziņoti pagājušajā pirmdienā, bet vēlēšanu padome informēja, ka nolēmusi "atlikt vēlēšanu pirmās kārtas rezultātu publicēšanu, līdz vēlēšanu procesa strīdīgā fāze būs garām, un Amerikas valstu organizācija (OAS), pēc prezidenta Renē Prevāla pieprasījuma, pabeigs savu darbu."

OAS ekspertu komanda Haiti plāno ierasties trešdien.

Tikmēr Prevāls, kura pilnvaru termiņš beigsies 7.februārī, jau atzinis, ka varētu tikt pārcelta 16.janvārī plānotā vēlēšanu otrā kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!