Foto: AP/Scanpix/LETA

Promaskavisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas pilsētas Horļivkas bijušais mērs Eduards Matjuha izrādījies militārās izlūkošanas aģents, kurš piecus gadus Kijevai piegādājis informāciju par notiekošo valdības nekontrolētajās teritorijās, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

To žurnālistiem pirmdien, 25. novembrī, paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas militārās izlūkošanas runasvīrs Vadims Skibitskis.

Matjuha no izlūkošanas uzdevumu pildīšanas Maskavas kontrolētajā Ukrainas teritorijā atgriezies dienu pirms šī paziņojuma.

Matjuha kādu brīdi kļuvis par industriālās pilsētas Horļivkas mēru, bet konflikta dēļ starp konkurējošām kaujinieku grupām amatu viņš nav saglabājis.

Taču viņš iemantojis separātistu uzticību un kļuvis par Horļivkas Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, skaidro Skibitskis.

Šajā amatā viņam izdevies nodibināt kontaktus ar Krievijas Komunistisko partiju un noskaidrot tās lomu Krievijas politikā attiecībā pret Ukrainas austrumu reģioniem Doņecku un Luhansku.

Krievijas atbalstītie kaujinieki 2014. gada pavasarī pārņēma kontroli pār teritorijām Ukrainas austrumos, kas izraisīja asiņainu karu. Ar Kremļa atbalstu nodibinātās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" joprojām kontrolē atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļas, kas robežojas ar Krieviju.

Pirms kara un līdz 2013. gada novembrim Matjuha bija Horļivkas vicemērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!