Foto: EPA/LETA
Bijušais Horvātijas premjerministrs Ivo Sanaders ceturtdien tiesas sēdē paziņojis, ka nav vainīgs nedz nelikumīgu maksājumu pieņemšanā no Austrijas bankas "Hypo Alpe Adria Group", nedz kukuļu pieņemšanā no Ungārijas naftas un gāzes kompānijas MOL.

Jau ziņots, ka Sanadera tiesas prāva sākās pagājušajā nedēļā. Ekspremjers tiek apsūdzēts dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un vairāk nekā 3,6 miljonus Horvātijas kunu (338 751 lata) liela kukuļa pieņemšanā no "Hypo Alpe Adria Group" 1994. un 1995.gadā, kad viņš ieņēma ārlietu ministra vietnieka amatu.

Tomēr vēlāk tiesneši nolēma, ka šīs prāvas ietvaros tiks izskatīta arī Sanaderam izvirzītā apsūdzība par desmit miljonus eiro (7,03 miljonus latu) liela kukuļa pieņemšanu no MOL, pretī solot nodrošināt tai kontroli Horvātijas naftas un gāzes uzņēmumā INA, kurā MOL nav vairākuma.

Ceturtdienas tiesas sēdē tika izskatītas abas apsūdzības.

Pēc otrā apsūdzības raksta nolasīšanas Sanaders paziņoja, ka nav vainīgs varas ļaunprātīgā izmantošanā, nelegālā peļņā un kukuļu ņemšanā.

Uzstājoties tiesas priekšā, ekspremjers atstāja savaldīga un pašpārliecināta cilvēka iespaidu. Viņš paziņoja, ka "kategoriski un ar sašutumu" noraida sev izvirzītās apsūdzības.

Jau ziņots, ka pret Sanaderu sāktas arī vairākas citas nopietnas izmeklēšanas par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Korupcijas skandāli, kuros iesaistīts Sanaders, ir metuši negatīvu ēnu uz Horvātijas valdošo partiju - Horvātijas Demokrātisko savienību (HDZ) -, kuras biedrs viņš savulaik bija.

Cīņa pret korupciju ir viena no galvenajām Eiropas Savienības (ES) prasībām, ko tā izvirzījusi Horvātijai, kura cer kļūt par bloka valsti jau 2013.gadā.

Ceturtdienas tiesas sēdes laikā tika noskaidrots, ka arī MOL priekšsēdētājs Zolts Hernadi, kurš apsūdzības rakstā minēts kā persona, kura maksājusi kukuļus Sanaderam, joprojām pakļauts izmeklēšanai, bet Ungārijas varas iestādes šo lietu savās rokās vēl nav pārņēmušas, kā ziņoja daži mediji.

"Izmeklēšana joprojām notiek, Hernadi šajā lietā ir aizdomās turamā status," norādīja prokurore.

Viņa paskaidroja, ka Ungārijas prokuratūra caur starptautiskiem kanāliem ir pieprasījusi Hernadi nopratināšanu, bet līdz šim tas vēl nav noticis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!