Bijušais Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela bija tik sarūgtināts par Lielbritānijas iebrukumu Irākā 2003.gadā, ka piezvanījis valdības loceklim un "patiesībā spļāva uguni", pirmdien atklāja bijušais valdības pārstāvis.

Pīters Hains, kas Tonija Blēra leiboristu valdības laikā bija Velsas lietu valsts sekretārs, šo telefona sarunu vēlreiz pārskatījis savā jaunajā grāmatā, kurā izklāstīta Dienvidāfrikas eksprezidenta un rasu segregācijas apkarošanas ikonas Nelsona Mandelas biogrāfija.

Jaunās biogrāfijas autors ir arī Mandelas personīgs draugs. Hains uzauga Dienvidāfrikā, un viņa vecāki piedalījās kampaņā pret aparteīda režīmu valstī.

"Es diezgan labi pazīstu Nelsonu Mandelu. Viņš burtiski spļāva uguni pa telefonu, un noskaņojumā bija jūtama nodevības sajūta. Tas bija diezgan uzkrītoši," telefonsarunu atsauca atmiņā bijušais politiķis.

"Viņš teica: Liela kļūda Pīter, ļoti liela kļūda. Tas nav pareizi. Kādēļ Tonijs to dara pēc visa sava atbalsta Āfrikai? Starptautiski tas izraisīs milzīgu kaitējumu."

"Es nekad nebiju dzirdējis Nelsonu Mandelu tik dusmīgu un vīlušos. Viņš skaidri juta, ka lēmums, kuru pieņēmis premjerministrs, un es kā kabineta loceklis esmu bijis tā līdzdalībnieks, ir savā būtībā nepareizs, un viņš man teica, ka tas iznīcinās visas labās lietas, ko Tonijs Blērs un mēs kā valdība esam paveikuši (..) visā pasaulē."

Hains paskaidrojis, ka šādi komentāri izskanēja oficiālas telefonsarunas laikā, piebilstot, ka viņš Blēru informējis par Mandelas viedokli.

Viņš arī sarunā ar Mandelu centies aizstāvēt Irākas konfliktu un norādīja, ka vienīgi vēsture tiesās, "vai tas bija pareizs lēmums".

Irākas karš kļuva par galveno notikumu Blēra administrācijas desmit gadu laikā no 1997. un 2007.gadam, un pretkara aktīvisti joprojām vajā bijušo premjerministru, kurš tagad ir miera sūtnis Tuvajos Austrumos.

Plānoto protestu dēļ Blēram pagājušajā nedēļā nācās atcelt arī grāmatas parakstīšanas pasākumus saviem nesen publicētajiem memuāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!