Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Londonas mērs konservatīvais politiķis Boriss Džonsons izteicies, ka Eiropas Savienība (ES) uzvedas kā savulaik nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers, mēģinot radīt supervalsti.

Džonsons, kurš atbalsta Lielbritānijas valsts izstāšanos no Eiropas Savienības, svētdien publiskotā intervijā "The Sunday Telegraph" sacīja, ka pēdējos divus tūkstošus gadu Eiropas vēsturē atkal un atkal bijuši mēģinājumi apvienot kontinentu zem vienotas vadības.

"Napoleons, Hitlers, dažādi cilvēki ir to izmēģinājuši, tas beidzies traģiski. ES ir mēģinājums to izdarīt citādākām metodēm," sacīja Džonsons.

"Bet būtībā tas, kas trūkst, ir mūžīgā problēma, kas ir (..) lojalitātes trūkums Eiropas idejai," viņš piebilda.

"Nav nevienas varas, ko visi respektētu vai saprastu. Tas izraisa šo milzīgo demokrātijas tukšumu," uzskata bijušais Londonas mērs.

Referendums par valsts dalību ES Lielbritānijā notiks 23. jūnijā. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds.

Svētdien britu laikrakstos "Sunday Mirror" un "Independent" publiskotās aptaujas arī liecina, ka sabiedrība vairāk uzticas Džonsonam, nekā premjerministram Deividam Kameronam, ka viņš stāstīs patiesību par ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!