Foto: PRESSIFOTO / Hans Luiks (kreisajā pusē) un Andrejs Ilarionovs
Andrejs Ilarionovs, bijušais Putina padomnieks, kurš pašlaik dzīvo ASV, aizvadītajā nedēļas nogalē apmeklēja Tallinu, kur ar viņu tikās arī portāls "Delfi". Ilarionovs piecus gadus, līdz 2005. gadam, bija Krievijas prezidenta padomnieks ekonomikas jautājumos, kā arī pārstāvēja Krieviju "lielajā astotniekā".

"Es vīlos Krievijas valdībā, kad Vladimirs Putins, Dmitrijs Medvedevs, ministri un ekonomikas speciālisti sanāksmē sāka apspriest shēmu, kā valsts naftas kompānijai "Rosņeftj" nozagt 12 miljardus dolāru un kā tos sadalīt starp "savējiem". Pie galda sēdošajiem pateicu, ka nevēlos piedalīties šāda veida apspriedēs un uzskatu, ka nav normāli apzagt valsti. Pēc šiem vārdiem Vladimirs Putins tēmu izņēma no dienaskārtības. Tomēr vēlāk shēma tika īstenota," Ilarionovs pastāstīja "Delfi".

Ilarionovs augstu vērtē Ukrainas pretestību Krievijas agresijai. Viņaprāt, ja diktators Lukašenko pieņems lēmumu ievest karaspēku Ukrainas rietumos, pastāv nopietni draudi. "Atšķirībā no Krievijas tanku un raķešu pulkiem baltkrievu armija nav salusi vairākus mēnešus lauka apstākļos uz Ukrainas robežas," viņš sacīja. "Jaunais uzbrukums sasietu rokas un kājas daļai Ukrainas armijas, kas ir ārkārtīgi nepieciešama kaujās pie Kijevas un Ukrainas austrumos."

Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši". Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) uzsākusi izmeklēšanu par situāciju Ukrainā. Palielinās civiliedzīvotāju upuru skaits, kā arī bēgļu plūsmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!