Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais Ukrainas Donbasa reģionu terorizējošo kaujinieku līderis Igors Girkins (Strelkovs) intervijā laikrakstam "Zavtra" atzinis, ka ir atbildīgs par militāra konflikta uzsākšanu Ukrainas austrumos.

"Tas tomēr biju es, kas nospieda kara uzsākšanas mēlīti. Ja mūsu vienība nebūtu šķērsojusi robežu, viss būtu beidzies kā Harkovā, kā Odesā. Būtu daži desmiti nogalināto, apdedzināto un arestēto. Ar to arī būtu beidzies," paziņoja Strelkovs, piebilstot, ka "karu, kas turpinās, principā uzsāka mūsu vienība."

Kā norādīja bijušais līderis, viņa vienība "sajaukusi visas kārtis", sākusi cīnīties un iznīcināt "labējā sektora diversijas grupas". "Es personīgi esmu atbildīgs par to, kas tur notiek. Par to, ka Doņeckā vēl joprojām notiek apšaudes, es uzņemos atbildību. Par to, ka Slovjanska ir pamesta, protams, ka es esmu atbildīgs," piebilda Strelkovs.

Komentējot konflikta sākumu, Strelkovs norādīja, ka sākotnēji karot negribēja neviena no pusēm - ne kaujinieki, ne Ukrainas spēki. "Pirmajās dienās Slovjanskā gan mēs, gan viņi bija piesardzīgi attiecībā uz ieroču lietošanu. Mēs viņu kontrolpunktus ilgu laiku neaiztikām, un viņi neizrādīja agresiju," paskaidroja bijušais kaujinieku līderis. Viņaprāt, uzbrukumi Slovjanskai sākās, kad Ukrainas puse pārliecinājās, ka Krievija tieši konfliktā neiesaistīties.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!