Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV eksprezidenta Donalda Trampa bijušais padomnieks Stīvs Banons piektdien tika apsūdzēts par atteikšanos sniegt liecības Kongresa komitejai, kas izmeklē 6. janvāra nekārtības Kapitolijā, paziņoja Tieslietu ministrija.

Federālā zvērināto tiesa apstiprināja šo apsūdzību, nodrošinot ievērojamu uzvaru Pārstāvju palātas Izraudzītajai komitejai, kura cīnās pret Trampa un viņa galveno palīgu centieniem izmantot prezidenta privilēģiju, lai bloķētu liecību sniegšanu un izmeklēšanai nepieciešamos dokumentu iegūšanu.

Dažas stundas pirms Banona apsūdzēšanas bijušais Trampa personāla vadītājs Marks Medouzs atteicās ierasties uz liecību sniegšanu pēc pavēstes saņemšanas. Arī viņam var tikt izvirzītas līdzīgas apsūdzības necieņā pret Kongresu.

Izmeklētāji uzskata, ka Medouzam un Banonam var būt informācija par sakariem starp Balto namu un Trampa atbalstītājiem, kas 6. janvārī ielauzās Kapitolijā, mēģinot izjaukt Džo Baidena uzvaras prezidenta vēlēšanās apstiprināšanu.

67 gadus vecajam Banonam tika izvirzītas divas apsūdzības necieņā pret Kongresu - par pavēstu ignorēšanu, kas viņam nosūtītas uz liecību sniegšanu, un par dokumentu neiesniegšanu šai komitejai. Par katru no šīm apsūdzībām var draudēt cietumsods no viena mēneša līdz vienam gadam.

Telekanāls CNN ziņoja, ka Banons plāno pirmdien ierasties Tieslietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!