Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien Āfrikas mazākajā valstī Gambijā, kuras neliela daļa reiz bija Kurzemes un Zemgales hercogistes kolonija, notiek prezidenta vēlēšanas. Tajās tiek paredzēta 22 gadus pie varas esošā autoritatīvā prezidenta Alhadži Jahja Džameha uzvara.

Viņa sīvākais konkurents ir izbijušais apsargs no Londonas, nekustamo īpašumu magnāts Adama Barovs. Viņu atbalsta lielākā daļa opozīcijas partiju, taču nevalstiskās organizācijas jau paudušas bažas, ka Džamehs pirms vēlēšanām izmantojis varu un iebiedēšanu, lai nodrošinātu savu uzvaru.

Valsts vēlēšanās nepiedalās novērotāji no Eiropas Savienības valstīm, jo Gambijas varasiestādes izrādījušas neapmierinātību par viņu klātbūtni, raksta BBC. Tikmēr vēlēšanās piedalās Āfrikas Savienības pārstāvji.

Valsts neatkarību no Lielbritānijas ieguva 1965. gada 18. februārī, un kopš tā laika demokrātisku varas maiņu nav piedzīvojusi. Arī ekscentrisks prezidents pie varas nāca militāra apvērsuma rezultātā 1994. gadā.

Savukārt Latvijas vēsture ar šo valstiņu Āfrikas kontinenta pašos rietumos ir saistīta, jo Kurzemes un Zemgales hercogiste hercoga Jēkaba laikā kopumā 10 gadus – no 1651. līdz 1661. gadam – pārvaldīja Svētā Andreja salu Gambijas upes grīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!