Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bolīvijas prokuratūra piektdien paziņojusi, ka bijušajai prezidenta pienākumu pagaidu izpildītājai Žanīnei Anjesai būs jāstājas tiesas priekšā saistībā ar 20 protestētāju nāvi 2019. gadā.

Viņai izvirzītās apsūdzības "sākotnēji kvalificētas kā genocīds, smagi un viegli miesas bojājumi un miesas bojājumi, kas izraisījuši nāvi", pavēstījis ģenerālprokurors Huans Lančipa.

2019. gada oktobrī, kad kreisais populists Evo Morales jau ceturto reizi tika pasludināts par uzvarētāju prezidenta vēlēšanās, Bolīviju pārņēma masu protesti.

Protestētāji apgalvoja, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, ko vēlāk apstiprināja arī Amerikas Valstu Organizācijas (OAS) ziņojums.

Pēc tam, kad Moraless bēga no valsts, viņa pilnvaras pārņēma Senāta viceprezidente Anjesa, kas pārstāvēja konservatīvos un tobrīd bija augstākā amatpersona valstī.

Taču Moralesa vadītā Kustība par sociālismu (MAS) boikotēja Anjesas iecelšanu par prezidenta pienākumu izpildītāju un apsūdzēja pagaidu valdību apvērsuma organizēšanā.

Turpinājās protesti, kuros gāja bojā 37 cilvēki, tostarp, izklīdinot demonstrācijas Sakabā un Senkatā, tika nogalināti 20 Moralesa atbalstītāji.

2020. gada oktobrī notikušajās vēlēšanās uzvarēja MAS kandidāts Luiss Arse, kurš pēc stāšanās amatā novembrī apsolīja tos, kas atbildīgi par protestētāju nāvi, saukt tiesas priekšā.

Pēc tam valstī atgriezās Moraless, kuram, tāpat kā visiem protestu laikā aizturētajiem, tika piemērota apžēlošana.

Savukārt Anjesa 2021. gada martā tika aizturēta, pamatojoties uz apsūdzībām terorismā un "apvērsuma" organizēšanā pret Moralesu. Kopš tā laika viņa atrodas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!