Foto: Reuters/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters apsver uzpleču atņemšanu bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoram atvaļinātajam ģenerālim Deividam Petreusam par valsts noslēpumu atklāšanu savai mīļākajai, pirmdien vēstīja ziņu vietne "Daily Beast".

Trīs avoti medijam atklāja, ka Kārters ir gatavs pārskatīt agrāko armijas ieteikumu neatņemt Petreusam dienesta pakāpi.

Lai gan četru zvaigžņu ģenerālis Petreuss šobrīd ir atvaļinājies, dienesta pakāpes atņemšana var maksāt viņam simtiem tūkstošu dolāru pēc pensijas samazināšanas atbilstoši zemākā dienesta ranga pakāpei, ziņoja "Daily Beast".

Petreuss, kurš iepriekš bijis arī ASV spēku komandieris gan Irākā, gan Afganistānā, 2012. gadā bija spiests atkāpties no CIP direktora amata, kad gaismā nāca viņa romāns ar rezerves pulkvežleitnanti un pretterorisma eksperti Paulu Brodvelu, kura rakstīja viņa biogrāfiju.

Pēc Petreusa atkāpšanās Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) Brodvelas datorā atrada slepenus dokumentus.

Lai izvairītos no reāla cietumsoda, Petreuss, kas ir viens no visvairāk apbalvojumu saņēmušajiem savas paaudzes ASV virsniekiem, jau iepriekš bija parakstījis vienošanos ar prokuratūru, atzīstot nesankcionētu slepenas informācijas nodošanu. Viņš atzina arī, ka sākotnējās izmeklēšanas laikā melojis gan FIB, gan CIP par viņa rīcībā esošās slepenās informācijas uzglabāšanas noteikumu ievērošanu.

2015. gada aprīlī tiesa Petreusam piesprieda divus gadus ilgu nosacītu cietumsodu un 100 000 dolāru lielu sodanaudu.

Pentagona pārstāvis Pīters Kuks "Daily Beast" sacīja, ka aizsardzības ministrs vēl nav pieņēmis lēmumu attiecībā uz armijas rekomendāciju neatņemt Petreusam uzplečus.

"Tiklīdz ministram radīsies iespēja apsvērt šo informāciju, viņš pieņems lēmumu par nākamajiem soļiem, ja tādi būs," norādīja Kuks.

ASV armijā ir tikai 12 četru zvaigžņu ģenerāļi.

Kārters, kurš ir prezidenta Baraka Obamas ceturtais aizsardzības ministrs, paziņojis, ka necietīs nepiemērotu rīcību, tostarp savu virsnieku vidū.

Novembrī ministrs pēkšņi atlaida savu vadošo militāro padomnieku Ronu Lūisu par nepieņemamu uzvedību, kas bijusi saistīta ar nepiedienīgām attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!