Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijā tiesa piespriedusi piecu gadu cietumsodu bijušajam Drošības policijas darbiniekam Vladimiram Kuļikovam, kurš tika aizturēts martā un apsūdzēts sadarbībā ar Krievijas specdienestiem.

Harju apriņķa tiesa septembrī viņu atzina par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās, bet piektdien notiesājošais spriedums stājies spēkā, apstiprinājusi Igaunijas Valsts prokuratūra. Kuļikovs tika apsūdzēts par izlūkošanas darbībām, kas vērstas pret Igauniju, un to atbalstīšanu, kā arī pret Igauniju vērstu kontaktu veidošanu un uzturēšanu.

Apsūdzības detaļas netiek publiskotas, bet izmeklēšanā netika apstiprinātas valsts nodevības pazīmes, par kurām aprīlī runāja Drošības policijas vadība. Kuļikovs darbu Drošības policijā atstāja 2012.gadā dienesta traumas dēļ. Viņam tika ieteikts neapmeklēt Krieviju, jo par viņu interesi bija izrādījuši Krievijas specdienesti, tomēr Kuļikovs devās uz Krieviju, kur vietējie specdienesti nodibināja ar viņu kontaktus.

Viņu aizturēja 26.martā, bet nākamajā dienā tiesa viņam noteica drošības līdzekli apcietinājumu. Publiski par Kuļikova aizturēšanu kļuva zināms 12.aprīlī, kad Drošības policija publiskoja savu tradicionālo gadagrāmatu.

Strādājot Drošības policijā, Kuļikovs apbalvots ar Ērgļa krusta ordeni. Viņš arī atzīts par Igaunijas Drošības policijas gada darbinieku. Pēc aiziešanas no Drošības policijas Kuļikovs strādāja par džudo treneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!