Otrdien, Irākas kara uzsākšanas ceturtajā gadadienā, izpildīts nāvessods bijušajam Irākas viceprezidentam Taham Jasinam Ramadanam, atsaucoties uz Sadama Huseina vietnieka dēla teikto, ziņo televīzijas kanāls "Al Jazeera".
Ahmads Ramadans pavēstīja, ka viņa tēvs tiks apglabāts Tikrītas apkārtnē netālu no Huseina apbedījuma vietas.

Irākas tiesas Ramadanam 12.februārī piesprieda nāvessoda par noziegumiem pret cilvēci. Viņam bija izvirzītas apsūdzības par līdzdalību 148 šiītu sodīšanā ar nāvi pēc neveiksmīga atentāta pret Huseinu Dudžeilas ciematā.

Irākas apelāciju tribunāls pagājušo ceturtdien tiesas spriedumu atstāja spēkā, un valsts likumi paredz, ka nāvessods pēc tā apstiprināšanas izpildāms 30 dienu laikā.

Huseins un vēl divi viņa līdzgaitnieki, kuriem bija piespriests nāvessods saistībā ar to pašu lietu, jau tikuši sodīti iepriekš.

Ramadans Huseina režīma laikā bija pazīstams kā stingrās līnijas piekritējs, kurš savulaik arābu līderus, kas kritizēja Bagdādes politiku, nosauca par Amerikas "pakalpiņiem un roklaižām".

Viņš dzimis 1938.gadā zemnieka ģimenē Mosulas apkaimē Irākas ziemeļos. Pirms dalības 1968.gada apvērsumā, kura rezultātā pie varas nāca Huseina vadītā partija "Baath", Ramadans strādāja bankā.

Lai gan viņš ne vienmēr bija vienisprātis ar Huseinu, viņš vienmēr uzticīgi sekoja bijušajam Irākas diktatoram.

1970.gadā Ramadans vadīja revolucionāro tribunālu, kas sodīja ar nāvi 44 virsniekus, kuri gatavoja apvērsumu pret Huseina režīmu.

Tiek uzskatīts, ka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Ramadans ir iebildis pret Huseina ekonomikas politiku.

Tomēr 1991.gadā viņš kļuva par viceprezidentu.

Četrus mēnešus pēc Huseina režīma krišanas 2003.gada augustā Ramadanu Mosulā sagūstīja kurdu zemessardze un nodeva ASV spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!