Kazahstānas bijušajam premjerministram Serikam Ahmetovam tiesa sestdien piesprieda desmit gadu cietumsodu par korupciju, kas ir pirmā reize, kad tik augsta ranga amatpersonai Kazahstānā tiek piespriesta reāla brīvības atņemšana.

Piektdien rūpnieciski attīstītajā Karagandas pilsētā tiesa atzina Ahmetovu par vainīgu četrās ar korupciju saistītās apsūdzībās, tostarp par piesavināšanos un amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Plašajā lietā kopumā ir vairāk nekā 20 apsūdzēto.

Kazahstānas valsts televīzija vēstīja, ka 57 gadus vecais Ahmetovs, kurš bija ar enerģijas resursiem bagātās valsts premjers 2012.-2014. gadā, lūdza apžēlošanu prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, uzstājot uz savu nevainīgumu.

Kopumā 17 apsūdzētajiem, tostarp bijušajam Karagandas mēram, tika piespriesti mazāki sodi par kriminālo un administratīvo pārkāpumu, bet trīs personas tika attaisnotas, paziņoja tiesa.

Lielākā daļa apsūdzēto bija valsts amatpersonas.

Kukuļošana joprojām ir plaši izplatīta Kazahstānā, kas pērn nevalstiskās organizācijas "Transparency International" veidotajā korupcijas uztveres indeksā ierindojās 126. vietā 174 valstu vidū.

Nazarbajevs, kura varai nav lielas opozīcijas, regulāri ir teicis, ka Kazahstānai ir jācīnās pret korupciju, bet kritiķi norāda, ka valdība ir maz darījusi, lai uzlabotu caurskatāmību.

Šogad plaši korupcijas skandāli izcēlās saistībā ar gatavošanos ilgtspējīgas enerģētikas tēmai veltītajai izstādei "EXPO 2017", kas Astanā notiks 2017. gada vidū un uz kuru Kazahstāna plāno piesaistīt delegācijas no vairāk nekā simt valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!