Foto: Publicitātes foto
Biškekas tiesa bijušajam Kirgīzijas prezidentam Kurmanbekam Bakijevam aizmuguriski piespriedusi 25 gadus ilgu cietumsodu par britu biznesmeņa Šona Deilija slepkavības mēģinājumu.

Par to sestdien vēsta ārvalstu mediji, norādot, ka par slepkavības mēģinājumu notiesāti arī trīs gāztā Bakijeva radinieki - viņa brālis Žanibeks Bakijevs, kā arī  eksprezidenta dēli Maksims un Marats.

Saskaņā ar izmeklēšanas gaitā iegūto informāciju, noziegums, kura mērķis bija fiziski izrēķināties ar britu kompānijas "Oxus Gold" pārstāvi Kirgīzijā Deiliju, ticis plānots jau 2005. gadā.

Deilija pārstāvētā kompānija bija ieguvusi tiesības izstrādāt zelta atradnes Džerujā, Talasas apgabalā. Atradnē esošo zelta krājumu kopējais apmērs, saskaņā ar ekspertu aplēsēm, bijis aptuveni 80 tonnas liels. "Oxus Gold" Kirgīzijas valdībai piedāvājusi veidot kopuzņēmumu, kurš uz pusēm piederētu britu kompānijai un Kirgīzijas valdībai. Tomēr Kirgīzijas puse nolēmusi atteikties no sadarbības ar "Oxus Gold" un noslēgt līgumu ar Austrijas kompāniju "Global G.O.L.D. Holding Gmbh", kas piedāvājusi mazāk izdevīgus noteikumus.

Lai "apklusinātu" Deilija mēģinājumus iebilst pret "Oxus Gold" izstumšanu no biznesa, Kirgīzijas toreizējā prezidenta Bakijeva dēli sazvērējušies ar savu tēvoci, prezidenta brāli un izstrādājuši britu kompānijas pārstāvja slepkavības plānu.

2006. gada 7. jūlijā nezināms uzbrucējs uzbrucis Deilijam un raidījis viņa virzienā vairākus šāvienus. Biznesmenim izdevies izdzīvot un jau drīz pēc slepkavības mēģinājuma viņš aizbraucis no Kirgīzijas.

Patlaban Kirgīzijā turpinās tiesvedība pret Bakijevu saistībā ar 2010. gadā notikušo valsts apvērsumu, kura laikā sadursmēs starp spēka struktūrām un protestējošajiem, bojā gāja vairāk nekā 70 cilvēki, bet vairāk nekā 1000 cilvēku guva dažādus ievainojumus. Bakijevs apsūdzēts par līdzdalību masu slepkavībās. Prokuratūra viņam pieprasa piespriest mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!