Bijušajam Peru prezidentam Alberto Fuhimori par amata pilnvaru pārkāpšanu piespriesti seši gadi cietumā un naudassods 92 000 ASV dolāru apmērā, raksta BBC.
Viņš tika atzīts par vainīgu pavēlē paņemt no viņa bijušā izlūkošanas pārvaldes vadītāja sievas dzīvokļa video un audio ierakstus, kas varēja amatpersonām radīt problēmas. Vairākās kastēs bija desmitiem ierakstu, kuros redzams vai dzirdams, kā Vladimiro Montesinoss piekukuļo masu medijus un opozīcijas politiķus. Bijušais izlūkošanas nodaļas priekšnieks pēdējos sešus gadus pavadījis cietumā un apgalvo, ka video un audio materiālu slepena uzņemšana tika veikta pēc valsts vadītāja pavēles.

Fuhimori ir pirmais Peru valsts vadītājs, kas sodīts par noziegumiem, kas pastrādāti viņa darbības laikā.

Spriedums šajā lietā pasludināts dienu pēc tam, kad pret Fuhimori tika uzsākta lietas izskatīšana par cilvēktiesību pārkāpumiem. Viņš ir apsūdzēts par divu masu slepkavību pieļaušanu kampaņas laikā pret kreisi noskaņotās kustības "Spožais ceļš" nemierniekiem deviņdesmito gadu sākumā, kurās tika nogalināti 25 cilvēki. Bijušais valsts vadītājs noliedz apsūdzības; ja viņš tiks atzīts par vainīgu, Fuhimori draud līdz pat 30 gadus ilgs cietumsods.

Fuhimori, kuru šī gada sākumā Čīle izdeva Peru varas iestādēm, stāsies tiesas priekšā arī par vairākām citām apsūdzībām saistībā ar korupciju viņa pilnvaru laikā no 1990. līdz 2000.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!