Foto: AFP/Scanpix
Turcijas prokuratūra pieprasījusi mūža ieslodzījumu bijušajam Turcijas armijas komandierim Ilkeram Bašbugam, kurš apsūdzēts par valsts apvērsuma plānošanu, ceturtdien ziņo aģentūra "Anatolia".

68 gadus vecajam Bašbugam izvirzītas apsūdzības par mēģinājumu gāzt valdību ar spēka palīdzību un padarīt to pilnīgi vai daļēji darboties nespējīgu, liecina prokuratūras apsūdzības raksts.

Jau ziņots, ka Bašbugs ir augstākā ranga militārpersona, kas tiek saistīta ar sazvērnieku tīklu "Ergenekon".

Atbilstoši izmeklētāju versijai sekulāri noskaņotais grupējums "Ergenekon" gatavojis slepkavības un sprādzienus, lai šādi valstī izraisītu haosu un tādējādi dotu iemeslu iejaukties armijai, kas gāztu partijas "Taisnīgums un attīstība" (AKP) veidoto valdību.

AKP, kas izveidota uz tagad aizliegtās islāmistu kustības bāzes, nāca pie varas 2002.gadā.

Prokuratūra pieprasa Bašbugam arī 15 līdz 22,5 gadu ilgu cietumsodu par "teroristiskas organizācijas vadīšanu", kā arī vēlas pievienot apsūdzētā lietai jaunu izmeklēšanu saistībā ar armijas virsnieku grupas iecerētu interneta kampaņu, kuras mērķis bijis valdības nomelnošana un situācijas destabilizēšana valstī.

Tagad tiesai divu nedēļu laikā ir jāizlemj, vai pieņemt apsūdzības rakstu un uzsākt tiesas prāvu, vai nē.

Jau ziņots, ka Bašbugs tika arestēts 6.janvārī.

Pēdējos gados izmeklēti vairāki valdības gāšanas mēģinājumi un sazvērestības, kā rezultātā cietumā nonākuši desmitiem armijas virsnieku, akadēmiķu, žurnālistu un juristu, tomēr šī ir pirmā reize, kad arestēts Turcijas armijas bijušais komandieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!