Foto: EPA/LETA

Gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča ilggadējā padomniece Anna Hermane franču laikrakstam "Le Monde" pavēstījusi, ka, viņasprāt, Janukovičs nav pats pieņēmis lēmumu sākt uzbrukumu Neatkarības laukumā jeb tā dēvētajā Maidanā esošajiem protestētājiem.

Hermane, kura desmit gadus bijusi Janukoviča padomniece, uzskata, ka daudzas gāztā prezidenta problēmas izrietējušas no kompleksiem, ko viņš iemantojis vēl bērnībā: "Tas sākās vēl bērnībā. Janukovičs kļuva par bāreni, viņa tēvs apprecējās otrreiz, bet pamāte pret viņu slikti izturējās un atdeva viņu vecmāmiņai. Viņš nonāca uz ielas, bandītu vidē, nokļuva cietumā."

Hermane, spriežot pēc darba pieredzes ar Janukoviču, uzsver, ka cilvēkiem, kas bijuši cietumā, nevajadzētu ļaut nonākt pie varas. "Cietums salauž cilvēku. To sakot, es domāju arī Jūliju Timošenko," Janukoviča bijušās padomnieces atklāsmes "Le Monde" atstāsta "Ukrainskaja Pravda".

Runājot par traģiskajiem notikumiem, kas sekoja protestiem, ko izraisīja Janukoviča atteikšanās parakstīt asociācijas līgumu ar ES, Hermane teic, ka notikumu gaitu esot ietekmējusi kāda trešā puse. Viņas rīcībā gan neesot nekādu pierādījumu, taču viņai radies iespaids, ka kāds speciāli traucējis panākt situācijas atrisināšanu mierīgā ceļā.

"Es nedomāju, ka viņš pieņēma lēmumu likt nogalināt cilvēkus Maidanā. Ik reizi, kad mēs bijām ceļā uz situācijas atrisināšanu, atskanēja telefona zvans un mums lika iziet. Kad atgriezāmies, prezidents jau bija citādā noskaņojumā," apgalvo Hermane, kura apliecina, ka liela ietekme uz Janukoviču bijusi viņa vecākajam dēlam Aleksandram.

Dēls šo ietekmi izmantojis, tādēļ cilvēki, kas nav patikuši Janukoviča vecākajam dēlam, ātri vien krituši arī nu jau gāztā prezidenta nežēlastībā. No Hermanes teiktā noprotams, ka viņa neizslēdz, ka Aleksandrs Janukovičs varētu būt ietekmējis arī lēmumus protestu apspiešanai likt lietā vardarbību.

Līdz pērnā gada 30. novembrim, kad specvienība "Berkut" Neatkarības laukumā uzbruka protestētājiem, ietekme uz Janukoviču bijusi arī viņa amerikāņu  padomniekiem, no kuriem redzamākais bijis lobists Pols Manaforts, kurš savulaik strādājis ar bijušo ASV prezidentu Džordžu Bušu. Pēc 30. novembra sadarbība ar amerikāņu padomniekiem esot pačibējusi.

"Delfi" jau daudzkārt ziņojis, ka pagājušajā nedēļā pēc asiņainiem mēģinājumiem izklīdināt jau vairākus mēnešus ilgstošo protestu dalībniekus, no amata tika gāzts Ukrainas prezidents Janukovičs. Patlaban viņš atrodas Krievijā - piektdienas, 28. februāra vakarā Janukovičs plānojot sniegt preses konferenci kādā viesnīcā Rostovā pie Donas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!