Japānā pirmdien tika izvirzītas apsūdzības nolaidībā trim bijušajiem Fukušimas AES operatorfirmas "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) vadītājiem, un viņi kļuva par pirmajiem šīs firmas pārstāvjiem, kas tiks tiesāti krimināltiesā saistībā ar Fukušimas kodolavāriju.

Piecu tiesas ieceltu juristu grupa izvirzīja apsūdzības Cunehisam Kacumatam, kurš avārijas laikā bija TEPCO direktoru padomes priekšsēdētājs, kā arī toreizējam firmas viceprezidentam Sakaem Muto un bijušajam viceprezidentam Ičiro Takekuram. Apsūdzētie netika aizturēti.

Foto: Reuters/Scanpix

Cunehisa Kacumata, Sakae Muto un Ičiro Takekura tiek apsūdzēti profesionālā nolaidībā, kas novedusi līdz fiziskam kaitējumam un cilvēku nāvei.

Tieslietu komiteja pērn jūlijā nolēma nosūtīt trīs bijušos TEPCO vadītājus uz krimināltiesu. Prokurori divreiz bija atteikušies no šīs lietas, jo neesot ieguvuši pietiekamus pierādījumus krimināllietai pret viņiem.

Telekanāls NHK ziņoja, ka var būt grūti pierādīt kriminālatbildību par kodolavārijas nenovēršanu, jo "nav iespējams paredzēt cunami mērogus". Apsūdzības puse apgalvo, ka TEPCO vadība iepriekš bijusi informēta, ka liela cunami gadījumā AES varētu applūst, bet nav spērusi nepieciešamos soļus.

2011. gada martā 9,0 magnitūdu zemestrīce Japānas ziemeļaustrumu piekrastē izraisīja spēcīgu cunami, kas prasīja vairāk nekā 18 tūkstošu cilvēku dzīvību, sagrāva desmitiem mājokļu un izraisīja kodolavāriju Fukušimas 1.AES. Avārija notika, kad cunami dēļ atslēdzās AES dzesēšanas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!