Foto: AFP/Scanpix
Tiesa Gvatemalā otrdien piesprieda četriem bijušajiem armijas virsniekiem 6060 gadu cietumsodu par 201 civiliedzīvotāja noslepkavošanu 1982.gadā pilsoņkara laikā.

Tiesa vienprātīgi atzina apsūdzētos par slepkavību izdarītājiem. Viņiem tika piespriesti 30 gadi cietumā par katru slepkavību, kā arī 30 gadi cietumā par noziegumu pret cilvēci, un līdz ar to katram notiesātajam piespriests 6060 gadu cietumsods.

Slepkavības tika izdarītas 1982.gada decembrī triju dienu laikā. Aculiecinieki stāstīja, ka starp upuriem bija grūtnieces, bērni un cilvēki gados. Izdzīvoja tikai daži bērni.

Šo slepkavību rezultātā beidza pastāvēt Petenas departamenta Doserresas ciems.

Notiesātie Antonio Karloss Kariass, Manuels Pops, Rejess Koljins un Daniels Martiness slepkavību izdarīšanas laikā dienēja armijas elites vienībā "Kabil". Saistībā ar šī slaktiņa lietu aizturēti vēl četri cilvēki.

Slaktiņš notika ģenerāļa Efraina Riosa-Monta militārā režīma laikā, un tiek apgalvots, ka viņš devis pavēli to izdarīt. Pret viņu pašlaik Spānijā un Gvatemalā ir ierosinātas divas lietas par noziegumiem pret cilvēci.

Pilsoņkarš Gvatemalā notika no 1960. līdz 1996.gadam. Tā gaitā tika nogalināti apmēram 200 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!