Ādolfa Hitlera rezidencē Vācijas Alpos tagad atvērta viesnīca un kūrorts.
Jaunā viesnīca "Intercontinental Resort Berchtesgaden" izvietojusies Oberzalcbergas kalnu virsotnē.

"Oberzalcberga nes smagu vēstures nastu," savā īsajā kūrorta atklāšanas runā Berhtesgādenā teica Bavārijas finanšu ministrs Kurts Falthoizers.

Viņš uzsvēra, ka Bavārija 1999.gadā atvēra muzeju līdzās vēsturiskajai vietai, lai apmierinātu neskaitāmo tūristu interesi, kuri pulcējas šajā vietā no visas pasaules.

"Lai cik nomācoša būtu vēsture, mēs nevaram atstāt neievērotu Oberzalcbergas kā veselības uzlabošanas un atpūtas vietas pārsteidzoši skaisto dabu. Sekojot šai tradīcijai, ir atvērta jaunā viesnīca."

Hitlera "Ērgļa ligzda" virs Berhtesgādenas pilsētas daļēji kalpoja par valdības rezidenci, kur viņš un citi nacistu līderi bieži pulcējās, lai plānotu Vācijas uzbrukumu Eiropai un holokaustu. ASV militārais personāls izmantoja šo vietu par kūrortu pēc Otrā pasaules kara, pirms tā 1996.gadā tika atdota Vācijai.

Lēmums uzbūvēt šajā vietā viesnīcu izraisījis daudzu ebreju grupu sašutumu, kaut arī Bavārijas amatpersonas 1999.gadā tajā atklāja dokumentācijas centru, kas atspoguļo šī reģiona nacistisko pagātni.

Turklāt Bavārija paturēja savā īpašumā zemi un izvirzīja noteikumu, lai viesnīca tiktu būvēta bagātiem tūristiem, tādējādi padarot to grūti pieejamu neonacistiem.

Jaunajā kompleksā ir 138 istabas, kā arī peldbaseini, minerālavoti un slēpošanas trases.

Lielākā daļa māju Oberzalcbergā tika sagrautas sabiedroto spēku aviācijas uzlidojumos 1945.gadā. Bavārijas varas iestādes lika uzspridzināt Hitlera viesu namu 1952.gadā, baidoties, ka tas varētu kļūt par neonacistu svētvietu.

ASV spēki pēc kara okupēja Oberzalcbergu un izmantoja to kā slēpošanas un golfa spēles kūrortu līdz 1996.gadam. Šī vieta joprojām ir populāra amerikāņu karavīru, kara veterānu un viņu ģimenes locekļu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!