Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijusī Katalonijas izglītības ministre Klāra Ponsati trešdien Edinburgā padevusies policijai, un viņai tagad draud izdošana Spānijai, kur katalāņu politiķei izvirzītas apsūdzības dumpī.

Ponsati policijas iecirknī ieradās kopā ar advokātu, bet vēlāk trešdien gaidāma viņas nogādāšana tiesā.

Ponsati ir viena no sešiem katalāņu separātistu līderiem, kas pēc pērn sarīkotā Katalonijas neatkarības referenduma aizbēga uz ārzemēm.

Viņa pavēstīja, ka pēc referenduma kopā ar bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu aizbēgusi uz Beļģiju, bet pēc tam devusies uz Skotiju, kura viņa ir profesore Svētā Endrjūsa Universitātē.

Vācijas policija svētdien aizturēja Pudždemonu, kurš Vācijā bija iebraucis no Dānijas un bija ceļā uz Beļģiju. Viņš šobrīd Vācijā apcietinājumā gaida tiesas lēmumu lietā par izdošanu Spānijai.

Spānijas Augstākā tiesa piektdien izdeva jaunus orderus Pudždemona un vēl sešu šobrīd ārzemēs esošo Katalonijas politiķu aizturēšanai.

13 katalāņu separātistu līderiem Spānija izvirzījusi apsūdzības par dumpi, un tie, kas nebija devušies uz ārvalstīm, ir jau apcietināti. Ja tiesa atzīs viņu vainu, viņiem draud līdz 30 gadiem cietumā.

Vēl 12 cilvēkiem izvirzītas mazāk smagas apsūdzības par nepakļaušanos valsts varas pārstāvjiem.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!